Actueel

Logolezingen

 

 

 

 

door filosoof Trees Schopman

In hoeverre zijn rust en onrust individuele gevoelens? Staan ze los van de gedeelde objectieve werkelijkheid? Bestaat er een objectieve werkelijkheid?
Volgens cultuurfilosoof Arnold Cornelis (1934-1999) is ons gevoel de bron van alle kennis, en onze emotie de drijfveer van ons denken en handelen. Cornelis heeft zijn hoofdwerk de titel Logica van het gevoel gegeven. In de inleiding op het boek staat uitdagend:
logicavangevoelschopmanklEr zijn mensen die beweren dat gevoel geen logica heeft en dat logica gevoel zou uitsluiten. Daarmee geven ze niet zozeer hun eigen mening weer als wel de mening die onbewust is neergelegd in de cultuur.
Cornelis schrijft dat emoties zich moeten kunnen nestelen in de diverse stabiliteitslagen van de cultuur. Hij ziet drie stabiliteitslagen: het natuurlijke systeem, het sociale regelsysteem en de communicatieve zelfsturing.
Volgens deze cultuurfilosoof ontgroeien wij momenteel de tweede, en beginnen wij aan de derde stabiliteitslaag. Dit gaat met vallen en opstaan, waarbij veel kwetsbare mensen als eerste tijdelijk of langdurig afhaken. Burn-out, depressie, psychosen en verslavingen noemt Cornelis kennisziekten van de cultuur. Volgens hem wijzen ze op onvoldoende functioneren van de stabiliteitslagen.

treesschopmanFilosoof Trees Schopman gaat in haar lezing dieper in op deze ideeën van Cornelis.

Woensdag 19 april
20.00 tot 22.30 (inloop vanaf 19.30)
Entree € 12,50
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm