Actueel

pappakaart

Vanaf 27 december tot en met 28 maart 2018 is er een expositie "nieuw verband" van de Deventer Beeldend kunstenaar Joep Zander te zien in het Etty Hillesum Centrum.

joep door Bart Kamps 2017Pedagoog en kunstenaar Joep Zander (foto rechts gemaakt door Bart Kamps) is bekend van zijn acties en publicaties rond gemist vaderschap. Ook zijn kunst draait veelal rond dit thema. Het schilderij Pappa? werd besproken in de Eerste Kamer. Hij maakte het beeldje vaderdagtrofee m/v dat jaarlijks wordt uitgereikt.

Zander heeft een citaat van Etty Hillesum al 20 jaar als een van zijn persoonlijke lijfspreuken op zijn site staan. In zijn expositie wil hij ook aansluiten bij de anti-discriminatie-functie van het Etty Hillesum Centrum.

Vaderschapsdiscriminatie
Vaders worden, volgens Zander, al minstens sinds halverwege de negentiende eeuw gediscrimineerd. Een van de sterkste voorbeelden daarvan was een formulier van de rechtbank Arnhem dat Zander in 1994 ontdekte waarop bleek te zijn voorgedrukt dat moeders de voogdij zouden krijgen (en vaders een omgangsregeling). Volgens Zander is er sindsdien nog weinig veranderd.

dwaze vader uitsnedeDe emancipatie van vaderschap heeft het afgelopen decennium flinke stappen vooruit gemaakt, maar de repressie tegen vaders is volgens hem nog volop aanwezig.
De expositie van voornamelijk schilderijen wordt gekenmerkt door krachtige lijnen en kleuren.

De openingstijden zijn: woensdag, zaterdag en zondag van 13-16 uur (Roggestraat 3).
Toegang: € 3,=

Klik hier voor nadere informatie.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm