Voordat hij als een van ‘de 23 van Trouw’ werd gefusilleerd, was Hendrik Uittien (1898–1944) een veelzijdig en in binnen- en buitenland gerespecteerd botanicus uit Deventer.

Hij schreef toegankelijke en humoristische verhalen over planten, volkscultuur, taal- en streek- geschiedenis. Hendrik Uittien interesseerde zich niet voor politiek, totdat de opmars van de nazi’s zijn ogen opende. Toen de Jodenvervolging op gang kwam, bekende hij kleur. Heimelijk, als medewerker van de illegale krant Trouw. Maar ook openlijk via de bloemen in zijn knoopsgat en een erudiete anti-nazistische lezing voor een volle universiteitszaal.

Op vrijdagmiddag 26 november presenteert Michiel Bussink zijn boek over het leven en werk van Hendrik Uittien. Hij neemt de lezers mee in de wereld van de prille Nederlandse natuurbeweging, maar ook die van SS’ers Himmler en Rauter en de dunne grenzen tussen pragmatisme en collaboratie, tussen morele stellingname en overmoed. Daarnaast zal schrijver en biograaf Dik van der Meulen (o.a. winnaar van de AKO-literatuurprijs en de Jan Wolkerprijs) iets vertellen over de wijze waarop de befaamde Jac. P. Thijsse, waarover Van der Meulen een biografie schrijft, zich opstelde ten opzichte van de nazi’s.

Tijdens de middag zal het nieuwe boek van Michiel Bussink te koop zijn en is er gelegenheid de boeken te laten signeren.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
© 2021 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.