Home

logoStruikelstenenDevzonderadres

De Werkgroep Struikelstenen Deventer heeft als doel om in Deventer alle slachtoffers van het Naziregime individueel te herdenken door het leggen van "Struikelstenen". Deze stenen worden aangebracht voor de huizen, waar vandaan de mensen zijn gedeporteerd. Het gaat in Deventer dan vooral om onze Joodse stadsgenoten, maar ook om andere slachtoffers van de Naziterreur.

Wat zijn Struikelstenen
FotofilmPaulkleinStruikelstenen ("Stolpersteine") zijn stenen van 10x10 cm met daarop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst van de slachtoffers. Bovenin staat de toevoeging: "Hier woonde".
De stenen liggen vlak in de straat, maar vallen op door hun kleur en de weerkaatsing van het licht. Als voorbijganger wordt je blik ernaar toe getrokken. Je wordt uitgenodigd om stil te staan en de informatie op de steen te lezen. Het struikelen is dus niet letterlijk, maar symbolisch. Het is de bedoeling dat op deze wijze de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde slachtoffers kan worden gelezen. Immers: Een mens is pas vergeten als men zijn naam niet meer kent.

Wie zijn wij?
De Werkgroep Struikelstenen Deventer is opgericht in 2013 en valt onder het Etty Hillesum Centrum. De Werkgroep bestaat uit zes vrijwilligers die allen erg geraakt zijn door het indrukwekkende project van de bedenker Gunter Demnig. De persoonlijke aandacht die elk slachtoffer krijgt met een subtiel gebaar als een struikelsteen spreekt ons erg aan. Het plan is om de 472 stenen in Deventer gefaseerd te plaatsen.

Het idee van de Struikelstenen is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij is de bedenker en uitvoerder van het project. Tot nu toe liggen er meer dan 40.000 Struikelstenen in ongeveer duizend steden en dorpen in Europa.

struikelstenen4

Educatie
Het motto van de Werkgroep is Herdenken met een blik op de toekomst. De Werkgroep wil educatieve projecten ontwikkelen die aan onderwijsinstellingen worden aangeboden. Hierdoor kunnen we ook de schoolkinderen van Deventer erbij betrekken.

Helpt u ons?
Er is veel geld nodig om de Struikelstenen te laten leggen. Eén steen kost momenteel € 150,=. De kosten voor de productie van de struikelsteen zijn € 132,= en de rest is benodigd voor kosten logistiek, administratie en plaatsing. Het streven van de Werkgroep is om voor alle slachtoffers een steen te laten leggen. Dit komt neer op een totaalbedrag van ruim € 70.000,=. Om het project te laten slagen hebben we uw financiële hulp nodig. Elk bedrag, groot of klein, is meer dan welkom. U kunt uw bijdrage storten op rekening NL 07 INGB 0006 6761 13 ten name van het Etty Hillesum Centrum in Deventer, onder vermelding van "Struikelstenen". De Werkgroep Struikelstenen Deventer is een door de belastingdienst erkende Algemene Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften enz. in aanmerking kunnen komen voor belastingaftrek. En schenkingen zijn vrijgesteld van successierechten.

WesterborkKAdoptie
Het is ook mogelijk een Struikelsteen te adopteren. Dit betekent dat het geld voor een willekeurige of specifieke steen wordt gereserveerd en gebruikt. Het is mogelijk om met meerdere mensen samen een steen op naam te adopteren, bijvoorbeeld familie, buren, schoolklassen, sportclubs, bedrijven etc. Heeft u hierin interesse? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten?
De Werkgroep beheert een website met uitgebreide informatie: www.struikelstenen-deventer.nl
Hierop staat meer informatie over het project, de Werkgroep en de voortgang. Ook kunt u op deze website een aantal bijzondere verhalen vinden over Joodse families in Deventer.

U kunt altijd contact opnemen met vragen, of wanneer u inlichtingen heeft over slachtoffers of nabestaanden. Dit kan dan bij Otto van Huffelen, de coördinator van de Werkgroep. (Dus niet via het Etty Hillesum Centrum!). Hij is bereikbaar via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 0570-610043. 

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm