Activiteiten

100jaaretty

Agenda

Voorstelling "Een foto": het verhaal van de onbekende jongen
Zondag, 27 Januari 2019, 16:00

8In het weekend van de Internationale Holocaustherdenking speelt Nico van Riessen de voorstelling van het door hem geschreven verhaal "Een foto".  Op de foto: de onbekende jongen.

Een foto - die in het oog springt bij het betreden van de tentoonstellingszaal van het Etty Hillesum Centrum in Deventer - inspireerde Nico van Riessen tot het schrijven van een verhaal.

kinderfoto1942verkleindDe foto, die gemaakt werd in 1942 op Joods Nieuwjaar, kwam bij toeval tevoorschijn in 1998 bij het verwisselen van een schilderijlijstje. Op één na zijn, na intensief speurwerk, alle kinderen op de foto geïdentificeerd.

Eén jongetje is onbekend gebleven en heeft geen verhaal. Het bood de schrijver/acteur de gelegenheid in de huid van deze kleine jongen te kruipen en hem een verhaal te geven. Een verhaal voor oud, maar zéker ook voor jong.

De zeven korte verhaaldelen worden afgewisseld met muziekfragmenten.

Het programma: 
16.30-16.45 Manja Pach staat kort stil bij 27 januari 1945: de dag waarop Auschwitz werd bevrijd.
16.45-17.20: theatermonoloog ‘Een foto’ van Nico van Riessen. Over één van de kinderen van de Deventer sjoel 1942.
17.20-17.40: klezmer-duo Marak.
17.45: afsluiting met het noemen van de 22 namen van de kinderen van de foto van de Deventer sjoel 1942.

Datum: zondag 27 januari 2019
Tijd: om 16.30 uur
Plaats: Etty Hillesumcentrum, Roggestraat 3, Deventer
Toegang: € 12,00
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Verdere toelichting:
De foto, die de inspiratiebron was voor de voorstelling "Een foto", maakt onderdeel uit van de tentoonstelling "Geschiedenis Joods Deventer" in het Etty Hillesum Centrum te Deventer.
De foto toont 22 kinderen en is gemaakt op Joods Nieuwjaar (sept. 1942) achter het huidige Etty Hillesum Centrum op de binnenplaats achter de synagoge in de Golstraat in Deventer. Bij toeval kwam de foto in 1998 achter een schilderijtje vandaan tijdens het verwisselen van de lijst.
Eenentwintig van de kinderen zijn na intensief onderzoek geïdentificeerd:
Waar ze woonden.
Wie hun ouders waren.
Wat ze deden voor de kost.
Tot en met de datum waarop ze, op één meisje na, zijn vermoord.
Verrassend genoeg bleek dat het meisje (Felice Polak), dat in een witte jurk het stralend middelpunt van de foto vormt, als enige de oorlog en de vernietiging heeft overleefd. Zij was ondergedoken samen met haar ouders en broer.
De meeste kinderen waren een half jaar later vermoord.
In de tentoonstelling over Joods leven in Deventer in het Etty Hillesum Centrum valt er nog veel meer te lezen en te zien over deze kinderen en hun families. Het is het verhaal van doodgewone kinderen, van doodgewone ouders, in een doodgewoon stadje als Deventer. Eén jongetje heeft men – ondanks intensieve naspeuringen – niet kunnen traceren. Het is dát jongetje die de hoofdrol speelt in de voorstelling "Een foto".

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm