Activiteiten

100jaaretty

Agenda

Voorlichtingavond over de leeskring "Lezen met Etty"
Maandag, 30 September 2019, 19:30

Wie wil zich met medelezers verdiepen in Het Werk van Etty, haar dagboeken en brieven?

ehc 1111748126“En laten we ervan doordrongen zijn dat ieder atoompje haat dat wij aan deze wereld toevoegen haar onherbergzamer maakt dan ze al is."
(Etty Hillesum, 23 september 1942).

Al vele jaren organiseert het  Etty Hillesum Centrum de Leeskring, waar het dagboek van Etty Hillesum wordt  gelezen en besproken. 
In haar dagboek zien we Etty groeien van een wankelmoedige adolescent naar een wijze vrouw, die zichzelf en anderen aanspoort om het goede in zichzelf op te graven en die dat zelfs onder de meest moeilijke oorlogsomstandigheden weet vol te houden.

Wat in vorige leesgroepen zoal aan de orde kwam:
Hoe is het mogelijk dat Etty, ondanks dreigende omstandigheden, haar liefde voor het leven en haar liefde voor haar medemens weet te bewaren?
Hoeveel moed is er voor nodig om zó te leven, dat je, ondanks de omstandigheden, een innerlijke balans bereikt waarin je je lot aanvaardt en toch intens, met alle diepgang die daar bij hoort, blijft leven?

We lezen het dagboek in ‘kleine porties’,  80 bladzijden voor elke bijeenkomst. 
Reflecties op het gelezene worden door iedere deelnemer schriftelijk ingebracht en uitgedeeld en vormen het uitgangspunt voor een gesprek hierover.

Ook voor het aankomend seizoen van september 2019 tot september 2020 zullen wij wederom een leesgroep starten.
Onze plannen:

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm