Activiteiten

100jaaretty

Agenda

Levenslicht van 22 januari tot 2 februari
Zaterdag, 25 Januari 2020, 19:00 - 22:00

LevenslichtVan 22 januari tot 2 februari zal ‘s avonds tussen 19.00-22.00 uur op het pleintje in de Roggestraat bij het EHC levenslicht te zien zijn. 

Levenslicht bestaat uit Lichtgevende herdenkingsstenen. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk.
Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT.
Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Na een landelijke onthulling wordt in elke betrokken gemeente een deel van de stenen tentoongesteld. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.
Daan Roosegaarde: “Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal.”
Zie ook https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/stilstaan.

 

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm