Activiteiten

100jaaretty

Agenda

Lezing "De Karma Revolutie" GAAT NIET DOOR
Woensdag, 12 Februari 2020, 19:30

HELAAS GAAT DEZE LEZING NIET DOOR!
Op 12 februari geeft Jolanda Brunnekreef een lezing over haar eigen boek "De Karma Revolutie".

KarmarevolutieJolanda Brunnekreef schreef haar boek De Karma Revolutie als cultureel antropoloog na vele reizen en onderzoeken in Zuid Azië. Brunnekreef laat de strijd zien tegen kastendiscriminatie in India, Nepal en Sri Lanka. Landen die voor velen beelden oproepen van innerlijke rust, spirituele inspiratie en zen. Brunnekreef ontmoette er de dalit, de vertrapte mens, die zich in het kastensysteem nog onderaan de laagste kaste bevind. Haar boek gaat over hen. Hoewel de kaste officieel niet meer bestaat is het systeem van hogere of lagere geboorte nog overal in zuid Azië terug te vinden. Bovendien wordt het met emigratie meeverhuisd.

Datum woensdag 12 februari
Tijd 19.30 uur
Toegang €7,50
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zuid-Aziatische samenlevingen zijn sedert lang voor onze jaartelling gebaseerd op het kastenstelsel, een hiërarchisch systeem dat mensen vanaf hun geboorte tot aan hun dood verdeelt in categorieën van hogere of lagere intrinsieke waarde. Deze inherente discriminatie wordt gesanctioneerd door onderliggende religieuze principes uit het hindoeïsme, zoals karma en ideeën over reinheid en onreinheid. De gevolgen hiervan zijn desastreus voor de miljoenen mensen die zichzelf Dalit noemen, vertrapte mens.

Cultureel antropoloog Jolanda Brunnekreef neemt je in dit boek aan de hand in de realiteit van kastendiscriminatie in Zuid-Azië. Waarschijnlijk het grootste en meest onbekende probleem op het gebied van mensenrechten in de hedendaagse tijd. De inzichten die dit boek opleveren staan haaks op het beeld dat bij veel mensen heerst over de spiritualiteit in landen als India, Nepal en Sri Lanka: dat van geweldloosheid, vredelievendheid en hogere inzichten over het menselijk leven.
Ideeën uit het Hindoeïsme en Boeddhisme hebben in het Westen inmiddels hun eigen invulling gekregen, wat een juist begrip van de betekenis van deze religies en bijbehorende culturen in de landen van herkomst vaak nog meer in de weg staat.

Brunnekreef laat de strijd zien tegen kastendiscriminatie in India, Nepal en Sri Lanka. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat deze strijd een spiegel vormt voor andere zaken die te maken hebben met identiteit, cultuur en macht. Het boek gaat in het laatste deel in op de lessen die we hieruit kunnen trekken als het gaat om onze eigen samenleving.
Lees dit boek en vind zelf uit wat de conclusie van dit boek betekent: De Karma Revolutie is Gonna Get You!

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm