Actueel

Tot 1 augustus 2020 is in het gemeentehuis zien: een bijzondere expositie van de bevrijdingsfoto's van Deventer op 10 en 11 april 1945,  bewerkt met de huidige plek in 2015.

75 jaar geleden zijn op de dag van de bevrijding en de dag er na, 10 en 11 april 1945, foto's gemaakt van de bevrijding van Deventer. 
Deze foto's zijn afkomstig van het Nationaal Archief, de fotograaf is onbekend. 
De foto's maken grote indruk: de ravage van de bombardementen, de Candese tanks rijden de binnenstad in, Canadese soldaten doorzoeken huizen waar wellicht nog verzet wordt geboden en opgepakte NSBĀ“ers en moffenmeiden worden getoond aan het Deventer publiek.

Deventerbevrijd1aklein

Het Etty Hillesum Centrum, dat veel aandacht besteedt aan de Tweede Wereldoorlog in Deventer, heeft de fotografe en vormgever Charlotte Kalse-Mank gevraagd om deze bijzondere foto's te bewerken met de huidige plek, waar de foto's 75 jaar geleden zijn genomen. Het resultaat geeft een bijzonder effect. De plekken van toen zijn daardoor beter herkenbaar voor nu.

De bewerkte foto's worden tentoongesteld van 1 juni tot 1 augustus 2020 in de hal van het gemeentehuis te Deventer. De tentoonstelling was eerder al (in 2015)  in het Etty Hillesum Centrum te zien.

  

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm