Bezoekersinformatie

Deze permanente tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van het Joods Leven in Deventer. Een belangrijk onderdeel van deze expositie is een foto van 22 joodse kinderen uit Deventer in 1942 en het verhaal dat daarbij over ieder kind wordt verteld.

L2hvbWUvdmhvc3RzL2hvbmV5ZGV3Lm5sL2h0dHBkb2NzL3Rlc3RiZWQvRXR0eUhpbGxlc3VtQ2VudHJ1bS9pbWFnZXMvc3Rvcmllcy9kc2NuMDc0OC5qcGc=

Op grote zuilen wordt in de tentoonstelling de geschiedenis van het Joods leven in de stad in vogelvlucht verteld. Deze geschiedenis begint rond 1300. Door middel van foto's, voorwerpen, verhalen en touchscreens kan de bezoeker zelf kiezen van welke onderwerpen hij of zij wat meer wil weten.

Joodse geschiedenis in het kort
Joden werden heel lang niet getolereerd als medeburger in de stad. Het was Napoleon die zorgde voor gelijkberechtiging. Langzamerhand begon zich toen Joods Leven te ontwikkelen. Er kwam een gebedshuis voor de joden in de stad. Toen het aantal joden in Deventer groeide werd een nog grotere synagoge gebouwd. Er kwamen joodse verenigingen, joodse slagers en andere joodse winkels. De joodse gemeenschap zelf was, net zoals de samenleving in brede zin, een gemĂȘleerd gezelschap: er bevonden zich gegoede middenstanders onder, maar ook arme sloebers. Sommige joden waren streng religieus, andere weer meer liberaal-joods. Er waren ook joden die alleen joods waren geboren maar zich niet meer met de cultuur of religie van het Jodendom bezighielden.

De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog bracht vluchtelingen naar de stad en ook de zogenaamde Palestinapioniers die zich voorbereidden op een leven ergens anders. Na de oorlog waren er van de 600 joden die Deventer telde nog maar een handjevol over. Een zuil met namen laat zien wie er allemaal door de Nazi's vermoord werden.
Nog meer informatie vindt u onder Geschiedenis Joods Deventer.

 

 

 

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm