Nieuwsbrief februari 2018

 

logo nb    nb header

 


banner compleet voor nieuwsbrief etc

Etty vernieuwt

Voor ons vernieuwingsproject hebben we inmiddels € 84.000,= ontvangen. Ook zijn de eerste letters reeds verkocht. Dank zij deze giften kunnen we als centrum een bijdrage blijven leveren aan Beter Samen Leven.
Helpt u ook mee? Klik hier voor meer informatie over deze letter-sponsoring.

Klik hier om onze flyer te bekijken en hier voor onze uitgebreide brochure over ons vernieuwingsproject.
Wilt u financieel bijdragen? Maak dan een gift over naar NL07 INGB 0006 6761 13 ten name van het Etty Hillesum Centrum, Deventer

Wilt u donateur worden voor 30 per jaar of meer? Mail ons dan.

 


Uitgestelde lezing Dag van de mensenrechten 

Donderdag 1 februari 19.30 uur: Lezing over de islam in Indonesië
(in verband met hevig sneeuwval op 10 december afgelast en nu alsnog)

door Martin van Bruinessen.

martin van bruinessenIndonesië heeft een van de grootste moslimgemeenschappen van de wereld. Deze kent ook in dit land diverse stromingen. Geregeld zijn er spanningen binnen en tussen godsdiensten in Indonesië. Martin van Bruinessen was hoogleraar Vergelijkende studie van de moderne islamitische samenlevingen aan de Universiteit van Utrecht. Tussen 1982 en 1994 bracht hij in totaal negen jaar in Indonesië door. Hij was betrokken bij de oprichting van het Internationaal instituut voor de studie van de islam in de moderne wereld (ISIM) en bezette de ISIM-leerstoel aan de Universiteit van Utrecht (1999-2008).   Onze oud-burgemeester James van Lidth de Jeude is gespreksleider bij de discussie daarna. 


Toegang € 5,- Reserveren 


 

Zondag 11 februari Joodse wandeling

 

FranfortshouseKleineoverstraatGezKatsTocht door de binnenstad met gids. Deze wandeltocht van anderhalf uur voert langs oude Joodse plekken in de binnenstad van Deventer, als synagoges, woonhuizen en winkels.

Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Start om 13.00 uur bij het EHC, prijs € 5 per persoon.

  


leerhuis vragen stellenLeerhuis in februari
Dinsdag 13 en 27 februari
Aanvang 19.30 tot 21.30 uur. Kosten 7,=
Klik hier voor meer informatie over het leerhuis.


HetverschilWie maakt Het Verschil in Deventer?

Voor de vierde keer zoekt "Het Verschil" de persoon en de organisatie die in 2018 het verschil maakt in Deventer. We zoeken iemand die eraan bijdraagt dat iedereen in Deventer gelijke kansen krijgt en gelijk behandeld wordt. Iemand of een organisatie die er actief aan bijdraagt dat iedereen mee kan doen!

 

Een prijs! 

Anders dan in de vorige jaren, delen we nu twee keer €500,00 uit, aan zowel een persoon als een organisatie.
Ook anders dan in voorgaande jaren, is het moment van de prijsuitreiking. Die is niet, zoals eerder, op de Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart), maar op 23 april. Dit in verband met de gemeenteraadsverkiezingen die dit jaar op 21 maart plaatsvinden.

 

P3210340kopiekleinVoordragen 

Kent u een persoon of organisatie die voor de diversiteitsprijs "Het Verschil" in aanmerking komt? Draag hem of haar voor! Dat kan via de website www.hetverschildeventer.nl

(Foto rechts: de winnaars van 2017 de Deventer Sportploeg die de prijs ontvangen van wethouder Liesbeth Grijssen.)

 

Wie zijn wij?
De diversiteitsprijs "Het Verschil" is een initiatief van de Werkgroep Diversiteit van de Gemeente Deventer. De procedure en de prijsuitreiking worden georganiseerd door een werkgroep bestaand uit het Etty Hillesum Centrum, Amnesty International Deventer, Meldpunt Discriminatie Deventer. 
 

 


VEEL MOOIE WOORDEN
Etty Hillesum en haar boekje Levenskunst

Veel mooie woordenEtty Hillesum en haar vriendin Henny Tideman schreven voor elkaar "veel mooie woorden" in een vriendenboekje met de titel Levenskunst. 

De citaten die Etty Hillesum uitkoos, werpen een nieuw licht op haar spiritualiteit. Zij worden nu voor het eerst uitgegeven, vergezeld van 22 hoofdstukken over de achtergronden en inspiratiebronnen van de citaten.

 

Aan het boek hebben tien deskundigen meegewerkt. De redactie was in handen van Ria van den Brandt en Peter Nissen.  

Dit boek is vanaf heden te koop voor €29,00 bij het Etty Hillesum Centrum. 


 

Expositie Joep Zander over "Gemist Vaderschap" 
pappakaartTot en met 28 maart 2018 is er de tentoonstelling "nieuw verband" van de Deventer Beeldend kunstenaar Joep Zander te zien in het Etty Hillesum Centrum.
Pedagoog en kunstenaar Joep Zander is bekend van zijn acties en publicaties rond gemist vaderschap. Ook zijn kunst draait veelal rond dit thema. Het schilderij "Pappa?" werd besproken in de Eerste Kamer. En hij maakte het beeldje "vaderdagtrofee m/v" dat jaarlijks wordt uitgereikt. Zander heeft een citaat van Etty Hillesum al 20 jaar als één van zijn persoonlijke lijfspreuken op zijn site staan. In zijn expositie wil hij ook aansluiten bij de anti-discriminatie-functie van het Etty Hillesum Centrum.
De emancipatie van vaderschap heeft het afgelopen decennium flinke stappen vooruit gemaakt, maar de repressie tegen vaders is volgens Zander nog volop aanwezig.
De expositie van voornamelijk schilderijen wordt gekenmerkt door krachtige lijnen en kleuren.
Toegang: € 3,=; openingstijden EHC woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.


Vooruitblik (om alvast te noteren)
zaterdag 17 maart: boekenverkoop in het EHC t.b.v. "Etty vernieuwt"
zondag 22 april: legging 25 struikelstenen in Deventer
zondag 29 april: Open Joodse Huizen
woensdag 6 juni: legging 13 struikelstenen voor patiënten Brinkgreven
 

 


 

MDD

 

Meldpunt Discriminatie

Voor vragen, advies, voorlichting en meldingen
www.mddeventer.nl - 06-53302462 - mail


 

    Wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meldt u dan hier af.

Stuur deze e-mail door