Nieuwsbrief januari 2018

 

logo nb    nb header

 


banner compleet voor nieuwsbrief etc

Wij wensen u een gelukkig en gezond 2018

Etty vernieuwt

 
letters met sponsornamen in de schaduwAls onderdeel van ons vernieuwingsproject komt er in de hal een kunstwerk van Krijnie Bijen met de tekst:
"Eén ding is wel zeker: men moet de voorraad liefde op deze aarde helpen vergroten.
Etty Hillesum 4 juli 1942".
U kunt meehelpen door één van de letters te sponsoren voor € 250,= (voor grote bedrijven € 500,=). Uw naam komt dan in de schaduw van de letter te staan.
De eerste giften voor de vernieuwing zijn binnen en de eerste letters zijn reeds verkocht. Dank zij deze giften kunnen we als centrum een bijdrage blijven leveren aan Beter Samen Leven.
Helpt u ook mee? Klik hier voor meer informatie over deze letter-sponsoring.

Wilt u financieel bijdragen? Maak dan een eenmalige gift over naar NL07 INGB 0006 6761 13 ten name van het Etty Hillesum Centrum, Deventer

Wilt u donateur worden voor 30 per jaar of meer? Mail ons dan

 


Opening Expositie "Nieuw Verband" in EHC
Zondag 14 januari om 13.30 uur

joep door Bart Kamps 2017Tot en met 28 maart exposeert Deventenaar Joep Zander in het EHC met schilderijen over  "gemist vaderschap".
Aan de opening werken mee: Bas Levering (Hoofdredacteur Pedagogiek in Praktijk), het gelegenheids zangkwartet "On Children", Anouska en Yves Pess met een vader en dochteract en Marjoline Kampinga zingt Papa van Stef Bos.
Verder in de nieuwsbrief meer info over Joep en de expo. Zondag 14 januari Joodse wandeling

 

Tocht door de binnenstad met gids. Deze wandeltocht van anderhalf uur voert langs oude Joodse plekken in de binnenstad van Deventer, als synagoges, woonhuizen en winkels.

Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Start om 13.00 uur bij het EHC, prijs € 5 per persoon.

 


 

VocalGroepChoralVocalgroep Choral met de voorstelling "Etty"

 

Zondag 14 januari 16.00 uur in de Synagoge 
15 januari 1914 is de geboortedag van Etty Hillesum.
De voorstelling "Etty" is gemaakt rondom de dagboeken en het leven van Etty Hillesum. Haar leven werd gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar Joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty's dagboeken tonen een levenskunstenares die onder moeilijke omstandigheden steeds meer in staat is het positieve te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Haar oproep is om, onder welke omstandigheden dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en in jezelf de dingen te verbeteren. Deze levenskunst, inspiratie en kracht geeft Choral in dit programma vorm.
Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Deventer Cultuur Club

Entree € 7,50 Synagoge Golstraat 23 - Reserveren
 

 


Leerhuis in 2018 
Dinsdag 16 en 30 januari
Aanvang 19.30 tot 21.30 uur. Kosten 7,=
Klik hier voor meer informatie over het leerhuis.


Start Filosofische boekbesprekingen

Donderdag 25 januari 20.00 uur 

bettina boekHet EHC start de serie filosofische boekbesprekingen met "Het Kwade Denken" van Bettina Stangneth, dat besproken wordt door Paul Juffermans, arts en filosoof.
De vraag die Bettina Stangneth stelt is: "Hebben we het denken tot gereedschap tegen de moraal ontwikkeld?" 
Rede en moraal worden verdacht gemaakt of ongeldig verklaard als een nieuw soort "extremisme".
Bettina Stangneth is geboren in 1966, studeerde filosofieën en is gepromoveerd op Immanuel Kant. Zij is ook historica en schrijver, bekend om haar boek "Eichman vor Jerusalem". In dat boek laat zij zien dat Eichman niet de onnadenkende burocraat was die Hannah Arendt in haar boek "Eichman in Jerusalem" beschrijft. Bettina Stangneth bewondert Hannah Arendt als de "grootste filosofe van de 20e eeuw".
Toegang € 7,50. Reserveren.
De boekbesprekingen zijn bedoeld voor mensen die het boek gelezen hebben of geïnteresseerd zijn in het boek. Er zal ruim gelegenheid zijn om van gedachten te wisselen. Heeft u suggesties voor volgende boeken om te bespreken, dan kunt u dit doorgeven aan John Bos (johnyredon08@gmail.com).
Een volgend boek "Homo Deus", geschreven door Yuvai Noah Harari zal op 29 maart 2018 besproken worden.


Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust
Zaterdag 27 januari 20.00 uur
Hanneke Evink en Juul Beerda- Bertold Brecht en Hans Eisler kleinOp deze herdenkingsdag hebben we een afwisselend programma samengesteld dat uit drie onderdelen bestaat.
a. Muzikale voorstelling "Mauthausenliederen"
Door Hanneke Evink, zang en Juul Beerda, accordeon, gebaseerd op de Mathausenliederen van Mikis Theodorakis.
b. Inleiding door Joyce Noach

Haar joodse ouders zijn beide in Deventer geboren. Haar moeder heeft Auschwitz overleefd. Joyce zal vertellen over haar Deventer familie en de impact die de oorlog heeft gehad op haar en op haar ouders.
c. Jiddisch Projectkoor Lechayim

Met passende liederen.
Deze herdenkingsdag in het EHC is mede mogelijk gemaakt door de Deventer Cultuur Club.
Entree: Vrije gift.


 Uitgestelde lezing Dag van de mensenrechten 

Donderdag 1 februari 19.30 uur: Lezing over de islam in Indonesië
(in verband met hevig sneeuwval op 10 december afgelast en nu alsnog)

 

door Martin van Bruinessen.

martin van bruinessenIndonesië heeft een van de grootste moslimgemeenschappen van de wereld. Deze kent ook in dit land diverse stromingen. Geregeld zijn er spanningen binnen en tussen godsdiensten in Indonesië. Martin van Bruinessen was hoogleraar Vergelijkende studie van de moderne islamitische samenlevingen aan de Universiteit van Utrecht. Tussen 1982 en 1994 bracht hij in totaal negen jaar in Indonesië door. Hij was betrokken bij de oprichting van het Internationaal instituut voor de studie van de islam in de moderne wereld (ISIM) en bezette de ISIM-leerstoel aan de Universiteit van Utrecht (1999-2008). 
 Onze oud-burgemeester James van Lidth de Jeude is gespreksleider bij de discussie daarna. 

Toegang € 5,- Reserveren 


Expositie Joep Zander over "Gemist Vaderschap" 
pappakaartTot en met 28 maart 2018 is er de tentoonstelling "nieuw verband" van de Deventer Beeldend kunstenaar Joep Zander te zien in het Etty Hillesum Centrum.
Pedagoog en kunstenaar Joep Zander is bekend van zijn acties en publicaties rond gemist vaderschap. Ook zijn kunst draait veelal rond dit thema. Het schilderij "Pappa?" werd besproken in de Eerste Kamer. En hij maakte het beeldje "vaderdagtrofee m/v" dat jaarlijks wordt uitgereikt. Zander heeft een citaat van Etty Hillesum al 20 jaar als één van zijn persoonlijke lijfspreuken op zijn site staan. In zijn expositie wil hij ook aansluiten bij de anti-discriminatie-functie van het Etty Hillesum Centrum.
De emancipatie van vaderschap heeft het afgelopen decennium flinke stappen vooruit gemaakt, maar de repressie tegen vaders is volgens Zander nog volop aanwezig.
De expositie van voornamelijk schilderijen wordt gekenmerkt door krachtige lijnen en kleuren.
Toegang: € 3,=; openingstijden EHC woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.


 

MDD

 

Meldpunt Discriminatie

Voor vragen, advies, voorlichting en meldingen
www.mddeventer.nl - 06-53302462 - mail


 

    Wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meldt u dan hier af.

Stuur deze e-mail door