Nieuwsbrief mei 2018

 

logo nb    nb header

 


banner compleet voor nieuwsbrief etc


 


 

Terugblik april

 

April was een intensieve maand voor het Etty Hillesumcentrum met een groot aantal bijzondere activiteiten. 

 

Struikelstenen

Op zondag 22 april werden 25 struikelstenen gelegd in Deventer voor 22 Joodse bewoners

en 3 verzetsstrijders in GunterDemnigDeventer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn en van wie uiteindelijk de meesten in een vernietigingskamp zijn vermoord.

 

Om 09.00 uur werd de eerste struikelsteen gelegd bij de Geert Grootestraat 7, voor Henriëtte Defries Hollander. De laatste stenen worden gelegd voor de familie Frankfort, aan de Kleine Overstraat 63, om 12.10 uur. 
Daarnaast worden struikelstenen gelegd in de Keizerstraat, Averlostraat, Rielerweg, Brinkgreverweg, Tesschenmacherstraat, Hoge Hondstraat en Sandrasteeg.

 

Tot 11 juni is in het Etty Hillesumcentrum een foto-expositie te zien van Elisheva Frankfort Smith, kleindochter van de familie Frankfort. 

 

Prijsuitreiking Het Verschil

Nuran Florissen en Woon- en Zorgcentrum Humanitas zijn de winnaars van diversiteitsprijs Het Verschil. Op maandagavond 23 april vond de feestelijke prijsuitreiking plaats. In de grote zaal van het Etty Hillesumcentrum kwam een kleurrijk gezelschap bijeen om deze avond mee te maken.
Bep Spa introduceerde elk van de genomineerden met warme woorden. 

HumanitasNuran Florissen & Humanitas
De jury koos voor Nuran Florissen omdat zij zich al decennia zeer gemotiveerd inzet om mensen binnen Deventer met elkaar te verbinden, in het bijzonder als drijvende kracht achter Vrouwen voor Elkaar. 
De winnende organisatie was Woon- en zorgcentrum Humanitas, dat onderdak biedt aan mensen uit alle lagen van de samenleving: van jong tot oud, uit alle milieus en achtergronden. 
Uit handen van wethouder Jan Jaap Kolkman ontvingen Gea Sijpkes van Humanitas en Nuran Florissen elk een kunstwerk en een cheque van €500, te besteden aan een activiteit op het gebied van ‘beter samen leven’.
 

 


Zondag 29 april - Open Joodse Huizen

15.00 uur, Rielerweg 2

 

Eduard Mendel klein

Op zeven adressen in Deventer komt de geschiedenis tot leven. Bewoners van toen en nu, nazaten, buren en belangstellenden vertellen elkaar verhalen over het joodse leven rond de Tweede Wereldoorlog. Het zijn persoonlijke verhalen over het leven, vervolging, verzet, bevrijding en verder leven.
Om 15.00 uur is iedereen welkom in café Nieuw Zondag/ Yaren, Rielerweg 2, waar om 15.30 uur het huisorkest van het Etty Hillesum Centrum, Jottem, zal optreden. Ook zijn er Turkse muzikanten, die mee gaan spelen met Jottem.

Het programma van Open Joodse Huizen is te vinden op de website van het Etty Hillesum Centrum.

(Op de foto: Eduard Mendel, die op de Brinkgreverweg 39 woonde met vader Walter en moeder Betje) 

  


 

4 mei - Herdenking bij het Etty Hillesum Monument 

 

etty20hillesum20monument

Voorafgaand aan de ‘gezamenlijke herdenking’ om 19.58 uur op het Grote Kerkhof zijn er kleinere samenkomsten bij verschillende monumenten in de stad.

  • Om 19.00 uur begint deze onder andere bij het Etty Hillesum monument aan de Kapjeswelle. Het thema van deze korte bijeenkomst is 'verzet'. Na afloop volgt een stille tocht naar het Grote Kerkhof. Het volledige programma van de herdenking aan de Kapjeswelle is te vinden op de website van het Etty Hillesumcentrum.
  • Waar: Etty Hillesum Monument, Kapjeswelle
  • Wanneer: 4 mei, 19.00 uur

 

4 mei - Mauthausen liederen

Hanneke Evink en Juul Beerda- Bertold Brecht en Hans Eisler kleinNa afloop van de dodenherdenking, vindt in het Etty Hillesumcentrum een kort concert plaats van Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon), waarin zij de 'Mauthausen liederen' ten gehore brengen. In deze liederen worden twee slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog  herdacht: de jonge Joodse kunstenaars Iakovos Kambanellis en Charlotte Salomon.

De Griekse dichter Kambanellis heeft in Mauthausen gedichten over liefde en dood gemaakt. Deze zijn in de jaren ’60 op muziek gezet door de componist Mikis Theodorakis. Het concert wordt geïllustreerd door 10 schilderijen van Charlotte Salomon, die zij tussen 1940 en 1943 maakte in haar schuilplaats in Zuid Frankrijk.

  • Waar: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3
  • Wanneer: 4 mei, 21.00 uur
  • Toegangsprijs: €10,-      

 


 

24 - 26 mei - Filosofiedriedaagse

Aan de hand van 'Totalitarisme' van Hannah Arendt 

 

 

totalitarisme hannah arendtOp donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 mei vindt in het Etty Hillesumcentrum de Filosofiedriedaagse plaats. Het boek 'Totalitarisme' van Hannah Arendt staat daarbij centraal.

Arendt deed vanaf de jaren veertig onderzoek naar het totalitarisme. Ze vluchtte zelf uit Duitsland naar Amerika en onderzocht het totalitarisme vanuit haar persoonlijke vraag hoe het kon gebeuren dat een cultureel hoogstaand land zo snel verviel tot de meest gruwelijke dictatuur.
Zij begreep dat we voor een werkelijk ‘dit nooit meer’ de wortels van het totalitarisme moesten opzoeken. In de huidige crisis van de democratie geeft Arendt’s onderzoek inzicht in het ontstaan van totalitaire bewegingen. In deze cursus willen we ook laten zien welke handvatten ze ons geeft om te begrijpen wat zich in de actualiteit afspeelt.
 

De cursus wordt gegeven door Petra Bolhuis en Theo Meereboer. Zij zijn beiden afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault en werken al meer dan tien jaar als filosoof.

 


Overige activiteiten in mei

 

Zondag 13 mei - Joodse wandeling

 

FranfortshouseKleineoverstraatGezKats

 

Tocht door de binnenstad met gids. Deze wandeltocht van anderhalf uur voert langs oude Joodse plekken in de binnenstad van Deventer, als synagoges, woonhuizen en winkels.

 

Van tevoren aanmelden is niet nodig.

 

Start om 13.00 uur bij het EHC, prijs € 5 per persoon.

 

Klik hier voor meer informatie over de Joodse wandeling

 


 

 

Zaterdag 26 mei - Historische erfgoedmarkt in de Lebuinuskerk

 

Tijdens de Historische Erfgoedmarkt kunnen bezoekers kennismaken met de activiteiten van verschillende culturele en historische erfgoedverenigingen en instanties uit de gemeente Deventer. Het Etty Hillesumcentrum neemt deel aan deze markt. De markt start om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Meer informatie over de markt is hier te vinden

 

 

 


Vooruitblik (om alvast te noteren)

 


Volg het Etty Hillesumcentrum op Social Media!

 

Blijf op de hoogte van de activiteiten van het Etty Hillesumcentrum.

Volg ons op Twitter, Facebook en via LinkedIn

 


 

MDD

 

Meldpunt Discriminatie

Voor vragen, advies, voorlichting en meldingen
www.mddeventer.nl - 06-53302462 - mail


 

    Wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meldt u dan hier af.

Stuur deze e-mail door