Etty Hillesum

... mijn innerlijk landschap bestaat uit grote wijde vlaktes, oneindig wijd, er is nauwelijks een horizon... 14 juni 1941

mapjeijssellandschapkleinIn de winkel van het Etty Hillesum Centrum is een mooi mapje met foto's van Etty en het IJssellandschap te koop voor slechts € 5,95. De foto's zijn gemaakt door Wicher Naberman, die door Etty geïnspireerd raakte. De openingstijden van de winkel van het EHC is: woensdags, zaterdags en zondags van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Etty Hillesum schrijft in haar dagboeken concreet over de IJssel, waar ze geregeld langsliep als ze bij haar ouders op bezoek was. Zij vertelt over de rust, ruimtelijkheid en vrijheid die ze in het landschap ervaart. Opvallend is dat ze ook haar 'innerlijk landschap' beschrijft met beelden die rechtsstreeks aan het IJssellandschap ontleend lijken te zijn. Dit inspireerde Wicher Naberman om zijn foto's van de IJssel, met watervlaktes, wilgen, hagen en lucht te combineren met de woorden van Etty Hillesum. Tekst en beeld lossen in elkaar op en versterken elkaar.

Het mapje was onderdeel van de 14 panelen tellende tentoonstelling bij het Etty Hillesummonument van Arno Kramer. Deze tentoonstelling duurde tot eind oktober 2014.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm