Tentoonstelling Gevluchte Oekraïense vrouwen in beeld

Zaterdag 24 februari is het twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Veel mensen, vooral vrouwen en kinderen vluchten naar het westen van het land of naar andere landen. Ook naar Nederland kwamen veel Oekraïense vluchtelingen. Sommigen zijn weer teruggekeerd anderen verblijven hier nog. Soms op privéadressen en soms op locaties die de overheid voor hen heeft ingericht. Ook in Deventer verblijven mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

Angela Popova is van Oekraïense afkomst. Ze woont al 20 jaar in Nederland, waarvan 7 jaar in Deventer. Ze is geboren in het oosten van de Oekraïne, waar nu zwaar gevochten wordt. De oorlog raakt haar persoonlijk omdat haar familie niet tijdig kon evacueren. Haar broer vecht aan het front.

Toen 2 jaar geleden de eerste Oekraïense vluchtelingen in Nederland arriveerden, kwam ze op het idee om jonge gevluchte vrouwen uit haar land te laten fotograferen. Angela zelf is kunstenaar en heeft een eigen bedrijf als make-up artiest. Zij heeft de vrouwen en fotografen met elkaar in contact gebracht. Van de 4 fotografen die meededen aan haar project exposeren er nu twee in het Etty Hillesum Centrum; Bob Kelderman en Jonathan Moody. Van hen zijn portretten te zien van Vladlena, Victoria, Marina en Sascha.

Angela wil de opening van de fototentoonstelling wijden aan et begin  tragische datum: 24 februari, de dag waarop in 2022 de Russen Oekraïne binnenvielen.

U bent van harte welkom om 17.00 uur in het Etty Hillesum Centrum. De tentoonstelling is te zien van 24 februari tot en met zondag 24 maart op zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur of op afspraak.

Angela is de gemeente Deventer heel dankbaar voor de hartelijke manier waarop de Oekraïners zijn opgenomen in de gemeente, dat was een grote steun.

foto Jonathan  Moody

© 2024 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.