Herman Polak (86 jaar) heeft als klein jongetje – vanaf 3 jarige leeftijd, niet op 1 of 5, maar op 18 onderduikplekken gezeten. In tegenstelling tot zijn zus Félice, die de gehele onderduik bij 1 adres kon verblijven. Herman dook onder zonder zijn ouders en zus. Na ieder verraad is hij op een nieuw adres ondergebracht en heeft hij steeds opnieuw weten te ontsnappen uit handen van de Duitsers. Achttien moedige gezinnen gaven Herman steeds een paar weken of zelfs maanden onderdak en probeerden daarmee het leven te redden van een voor hen onbekend Joods jongetje. Het verhaal van Herman Polak is zo’n extreem voorbeeld van wat een kind in een oorlogssituatie doorstaat en van hoe een mens nadien het leven weer kan oppakken dat het wezenlijke vragen en problemen uitvergroot en buitengewoon tot de verbeelding spreekt voor anderen.

Deze documentaire wordt een tweeluik. Vanavond wordt het eerste deel , dat nu afgerond is getoond. Het tweede deel zal gaan over zijn leven na de oorlog en het omgaan met de trauma’s die hij daar opliep. de documentaire werd gemaakt in opdracht van het Etty Hillesum Centrum en werd mogelijk gemaakt door het Vfonds, Stichting Erven Witteveen en het Etty Hillesum Centrum.

De première van de documentaire is 27 januari en uitverkocht. Daar zal Herman Polak aanwezig zijn. We vragen u te reserveren

Over de makers:

Lotte Kwant

Lotte Kwant is 27 jaar en werkt fulltime als freelance videograaf. Vier jaar geleden rondde ze haar opleiding Creative Business af en sindsdien staat ze fulltime achter haar camera. Ze kan zich in haar werk niets mooier wensen dan bijzondere verhalen vertellen, belangrijke boodschappen uitdragen en daarmee impact maken op kijkers.

In 2021/2022 maakte ze samen met Linde Verhulst en Matthijs Nolst Trenité de documentaire Flink. Deze film vertelt het verhaal van de nu 95-jarige Joodse Liek Meijer. Op 19 maart 2022 werd deze documentaire vertoond in het filmhuis Kriterion. Tijdens het maken van deze documentaire hebben ze met z’n drieën de kracht van hun samenwerking ervaren, een duidelijke rolverdeling met ieder z’n eigen focus.

Linde Verhulst

Linde Verhulst is 27 jaar oud en werkzaam als tekstschrijver/ redacteur. Lotte Kwant en Linde Verhulst kennen elkaar van hun studie en stage bij LINDA. magazine. 

Haar grote interesse in de Tweede Wereldoorlog is al op jonge leeftijd ontstaan, maar toen ze voor haar studie op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam verhuisde, groeide de interesse voor de Jodenvervolging. Ze is van mening dat alle verhalen die nog kunnen worden verteld, verteld moeten worden.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
© 2024 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.