In deel 1 vertelt Herman hoe hij als kind van drie jaar oud gedurende de Tweede Wereldoorlog werd ondergebracht op maar liefst 18 verschillende onderduikadressen, gescheiden van zijn ouders en zus.

In ‘Hermantje – een leven na overleven’ , deel 2, deelt Herman Polak zijn ervaringen na de oorlog.  De langdurige nasleep van trauma’s voor overlevenden blijft vaak onderbelicht. Voor velen, waaronder Herman, bracht de bevrijding geen directe vrede.

Hoe voelt het om gediscrimineerd te worden op basis van afkomst of cultuur? En welke littekens heeft Herman overgehouden aan zijn tijd van onderduiken en onrecht? De oorlog heeft diepgaande sporen nagelaten en bij Herman heeft het geleid tot een langdurig gevoel van schaamte over zijn Joodse identiteit. Hoe ziet hij dit nu, nu hij eind tachtig is?

Op één van de 18 onderduikadressen, een verlaten speelgoedfabriek waar hij als zesjarige drie maanden helemaal alleen verbleef, zocht hij toen al naar antwoorden op de vraag waarom hij zich moest verbergen. In plaats van de nazi’s de schuld te geven, gaf hij zichzelf de schuld. Voor hem was het antwoord op de vraag waarom hij moest onderduiken simpel: “Omdat ik Jood ben. Heel dom dat je Jood bent geworden Herman.” Deze zelfovertuiging heeft hem lang achtervolgd. Heeft hij de zelfhaat die hij tijdens de oorlog ontwikkelde los kunnen laten?

Een aangrijpend en persoonlijk portret van een man die er als kind niet mocht zijn.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Hermantje 15.00 uur
10,00
40 beschikbaar
Hermantje 19.30 uur
10,00
40 beschikbaar
© 2025 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.