Heleen Schönfeld heeft deels een Sinti achtergrond. Ze schreef een jeugdboek over verbondenheid, buitensluiten, discriminatie, huiselijk geweld en een onvoorwaardelijke vriendschap tussen twee tieners, waarvan één een Sintezza is. Ze ontdekken dat zij iets gemeenschappelijks hebben. Omdat het zich afspeelt in de jaren 70, is de Tweede Wereldoorlog nog heel actueel en heeft nog veel impact. De emoties en gevoelens die mensen destijds hadden bij een bepaalde gebeurtenis zijn niet anders geworden. De manier waarop wij er in deze tijd mee omgaan is wel veranderd. Echter mensen blijven mensen met alle mooie en minder mooie eigenschappen. Buitensluiten, discriminatie en huiselijk geweld bestaan nog steeds evenals onvoorwaardelijke vriendschap en behulpzaamheid.
De boodschap van haar boek is: Uit het positieve vloeit altijd iets moois uit het negatieve en het kwade nooit.
Wanneer wij ons meer verdiepen in de ander en beter kijken en luisteren naar elkaar, zijn er minder vooroordelen. Je gaat de ander beter begrijpen en de ander mooier zien.
Tijdens de boekpresentatie op 27 september om 14.00 uur zal Heleen verder uitweiden over haar eigen achtergrond en meer prijsgeven over de inhoud van het verhaal.