In de Kristallnacht op 9 november 1938 werd de vervolging van Joden, homo’s, Roma’s, linkse politici en kunstenaars in Hitler-Duitsland in de derde versnelling gezet. Eerst komt Neurenberg (1933), dan de brand in de Reichtag en daarna de Kristallnacht.
Wat volgt is een massale vlucht van de vervolgden naar het buitenland.

Programma
*Lezing over de opvang van Joodse vluchtelingen in 1938 in Deventer door Lex Rutgers.
*Liederen over angst en ellende van het Derde Rijk door Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon).

Lex Rutgers heeft onderzocht hoe de Kristallnacht in Deventer bekend werd, welke vluchtelingen in Deventer terecht kwamen en waarom ze voor Deventer kozen? Hoe werden ze  er opgevangen?

Allard van Lenthe heeft een programma samengesteld van liederen van Bertolt Brecht en Hanns Eisler.
Bertolt Brecht was een vermaard tegenstander van Hitler en deed van zich spreken met een serie korte theaterstukken met als titel ‘Angst en ellende van het Derde Rijk. Ook maakte hij samen met de componist Hanns Eisler een 20 tal cabaretliederen, zoals ‘Zeerovers Jenny’, ‘De ballade van de Jodenhoer Marie Sanders’, ‘Mijn broer is oorlogsvlieger’ en ‘De vrouw van de SA-soldaat’.
Dit werden klassiekers in de Europese liedkunst.

Het programma is een samenwerking van het Etty Hillesum Centrum en de Stichting Man en Muis.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
kristallnacht herdenking
kristallnacht herdenking 7 nov 2021
8,00
34 beschikbaar
© 2021 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.