Een kunstenaarsgesprek als randprogramma bij Draden van Slavernij.

Irish Verweij gaat in gesprek gaat met Ricardo Burgzorg, Ivar de Vries en Emilie van Heydoorn over kunst die ingezet wordt om gesprekken te voeren en bewustwording te creëren. Alle vier hebben ze roots in voormalige Nederlandse koloniën en alle 4 houden ze zich op eigen wijze bezig met kunst, als cultureel ondernemer of kunstenaar.

Irish Verwey is een Surinaamse vrouw met een passie voor de multiculturele samenleving en een gedreven professional. Irish heeft een specifieke deskundigheid ontwikkeld voor wat betreft diversiteit in organisaties. Zij heeft altijd interesse gehad voor “ kunst als middel” . Dat bracht haar naar het Theater vd Onderdrukten van Agusto Boal, waar theater wordt ingezet als middel om kwesties aan de orde te stellen met plek voor onderdrukten. Tegenwoordig is zij o.a. adviseur van Stichting Samenspraak Apeldoorn. Deze richt zich  op aandacht voor het Slavernijverleden van Apeldoorn en het zoeken naar routes tot verbinding met het inzetten van de dialoog.

Ricardo Burgzorg is een cultureel ondernemer en heeft een passie voor het verzamelen van prentenboeken en kinderboeken waarin zwarte personen zijn afgebeeld. Over zijn verzameling is afgelopen jaar het boek Burgzorg’s Blik uitgekomen. Hierin wordt in tekst en beeld de geschiedenis vanaf 1910 van de verbeelding van zwarte personen in prenten getoond. het laat de hardnekkigheid van vooroordelen maar ook de ontwikkeling hierin duidelijk zien. Het landelijke project draden van Slavernij, waaraan in Deventer deze maanden wordt gewerkt,  komt ook uit zijn koker.

Emilie van Heydoorn is cultureel ondernemer in en om Deventer. De kracht van zowel het individu als het collectief zit in onze verschillen en perspectieven. Door onze eigen posities en belevingswereld te kunnen uiten, representeren en verbeelden,  dragen wij bij aan een completer en complexer beeld van de wereld. Als creative producer werk ik aan interdisciplinaire culturele projecten/producties die verbonden zijn aan maatschappelijke thema’s. La isla Bonita is o.a. van haar naam. Emily is onderdeel van het Platform SamenVrij!Deventer dat zich o.a. inzet om de kennis over de koloniale tijd te vergroten.

Ivar de Vries, artiestennaam Voces

Voces is een Nederlandstalige rapper die het nét even anders doet. De in Apeldoorn geboren artiest neemt je mee in zijn belevingswereld met intentionele en poëtische teksten, ondersteund door pure en rustige producties. Voces (Ivar de Vries) vertelt slepende, diepe verhalen die zich bewegen in het schemergebied tussen rap en spoken word. Als ‘huiskamer-rapper’ stelt hij zich muzikaal en persoonlijk kwetsbaar op, en creëert daarmee ruimte voor herkenning en verwerking. Ivar heeft een Indonesische achtergrond en zal speciaal voor deze avond een werk maken en laten horen.

Draden van Slavernij is onderdeel van de activiteiten van het Platform SamenVrij!Deventer ism de bibliotheek Deventer .

aanmelden voor deze avond kan via de bibliotheek Deventer

© 2025 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.