Open Joodse Huizen wordt op zaterdag 27 en zondag 28 april georganiseerd in het Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3 in Deventer. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Zaterdag 27 april 20.00 uur

Muzikaal programma “Hou toch op!”

Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon) verzorgen een Brecht-Eisler-concert. Oorlog heeft alleen verliezers: doden en gewonden, getraumatiseerden en ontheemden.

Zondag 28 april vanaf 11.00 uur

Presentatie Joodse families Bergkwartier

Doorlopende presentatie van Joodse families in het Bergkwartier. Voor een aantal families zullen op 6 juni 2024 struikelstenen worden gelegd.

 

Zondag 28 april 12.30 uur 

Theatermonoloog “Het adres”

Ilse Roelofsen vertelt het verhaal van een vrouw die op bezoek gaat bij een vriendin van haar moeder, direct na de bevrijding. Haar moeder heeft daar huisraad in bewaring gegeven. Kreeg zij nog wat terug? Gebaseerd op een verhaal van Marga Minco.

Zondag 28 april 13.00 uur

Filmvertoning “Jasper en zijn oma”

Felice Polak (geboren in Deventer in 1934) vertelt aan haar kleinzoon Jasper over de foto uit 1942 met 22 Joodse kinderen uit Deventer waarvan Felice de enige is die de oorlog heeft overleefd. Felice was in 1942 8 jaar, Jasper is op de film 8 jaar. De film is onderdeel van de les Een foto, voor basisscholen.

 

Zondag 28 april 13.30 uur

Filmvertoning “Hermantje”

Herman Polak  (geboren in Deventer in 1937) heeft als klein jongetje op 18 onderduikadressen gezeten. In tegenstelling tot zijn zus, Felice, die de gehele onderduik bij 1 adres kon blijven. Hun ouders zaten weer op een ander adres. Herman heeft een paar keer kunnen ontsnappen aan verraad.

Het verhaal van Herman is zo’n extreem voorbeeld van wat een kind in een oorlogssituatie doorstaat en van hoe een mens nadien het leven weer kan oppakken.

 

Zondag 28 april 15.00 uur

herhaling Theatermonoloog “Het adres” door Ilse Roelofsen (zie ook om 12.30 u).

 

Zondag 28 april 16.00 uur

Optreden afvaardiging Deventer Jiddisch koor Lechayim

Het koor bestaat 25 jaar onder begeleiding van Quinta Holthuis. Begeleiding op accordeon door Stefan Potman. Het is een projectkoor, wat jaarlijks na 12 repetities een optreden verzorgd.

In het verleden is ook gezamenlijk opgetreden met Amsterdams jJddisch koor Hejmisj Zajn, Nijmeegs koor Hatikwa en het Parijse Jiddisch koor.

 

Tentoonstelling Alsof er niets gebeurd was

Vanaf 27 april- 15 mei is de tentoonstelling Alsof er niets gebeurd was te zien. Daarin wordt de geschiedenis vertelt van 5 Deventer Joodse families (Cohen, Frankfort, De Lange, Polak en Spanier), vanaf het moment dat men in Deventer kwam wonen tot de huidige generatie. Daarin gaat een kleinkind in gesprek met oma of opa die de oorlog heeft overleefd.

Het Etty Hillesum Centrum en de Werkgroep Struikelstenen Deventer organiseren samen Open Joodse Huizen in Deventer.

© 2024 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.