Troost in de filosofie
Deze workshop is verplaatst van 2-4 juni naar 15-17 sept 2022.
De filosofie is liefde voor kennis en wijsheid. Veel filosofie van vandaag de dag probeert aan te sluiten bij problemen rond kennis en waarheid. Maar zoals Kant al aangaf gaat het in de filosofie om de mens. Dan schiet alleen bezig zijn met kennis tekort. Vaak zijn menselijke problemen concrete existentiële problemen. We zoeken troost voor die concrete vormen van lijden aan het bestaan als mens.
Vragen die we zullen beantwoorden; Wat is troost? Welke rol spelen waarheid, denken en ervaren in het lijden van mensen en in de troost die daarbij mogelijk is? Heeft de psychologie/psychiatrie een andere invalshoek dan de filosofie en zo ja welke dan?
Ignatieff schreef een boek met voorbeelden van troost door filosofen. Dat is de basistekst verder maken we gebruik van Yalom over sterfelijkheid en doodsangst. En we gaan in op Rilke aan de hand van Oegema. Hij ziet Rilke als leermeester in de existentiële weg die we allemaal afleggen.
Petra Bolhuis schrijft op haar website www.maieutiek.nl :
Wat is filosofie voor mij? De filosofie is in deze tijd teruggekeerd bij haar wortels. In de klassieke wereld waar de wortels van de westerse filosofie liggen was filosofie het praten met elkaar van (vrije) mannen over het goede leven. Die kleine groep elite kon zich vrijmaken van nut en noodzaak en kon zich daarom bezig gaan houden met het goede leven. Vandaag de dag zijn we allemaal, tenminste delen van ons leven in diezelfde vrije positie en lopen we dus ook aan tegen vragen die daar in de klassieke tijd voor het eerst gesteld werden; wat is de plek van de mens in het geheel, waar worden we gelukkig van, wat zouden we moeten doen met onze talenten?
Meer inspiratie? bekijk: