Door te weinig deelnemers gaat deze filosofie driedaagse helaas niet door.

 

De vier vrouwelijke denkers leven in een periode die zo ingrijpend is voor de wereldgeschiedenis dat alle reflectie daarover gaat. Ze schrijven over vrijheid én noodlot en hoe je daarin als denkend mens staande te houden. Belangrijker nog: ze doen dat in een tijd waarin het noodlot hen persoonlijk raakt. Ze vertegenwoordigen elk op hun manier parrèsia. Dat is het recht en de plicht om vrijmoedig en dapper te spreken, wat niet vanzelfsprekend was in de woelige tijd waarin zij leefden. Voor het eerst in de geschiedenis werden zij, als vrouwelijke denkers, serieus genomen in het publieke domein.

Hun tijd leek in een aantal opzichten op de huidige tijd: vluchtelingenproblematiek met veel ontheemden. Machtsbeluste mannen met wereldomspannende ideologieën. Een overwinning van ondemocratische partijen, die claimen namens een ongehoorde meerderheid te spreken en een (groot) deel van het electoraat weten mee te krijgen in een politiek van daden en geweld in plaats van overleg. Gevestigde politieke partijen die geen antwoord weten. Mensen van goeden wille die niet meer weten wat ze zouden kunnen doen.

De overwegingen van deze denkers bieden een pallet van handvatten voor het denken over het nu, juist door de – angstaanjagende – overeenkomsten met de wereld van vandaag.

Het boek dat als achtergrond informatie dient is van Wolfram Eilenberger Het vuur van de vrijheid ( vert. W. Hansen)

De nieuwe wereld van Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil
Bezige bij 2022 ISBN 9789403124711

Docent Drs. Petra Bolhuis
Zie voor meer informatie www.maieutiek.nl

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
© 2024 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.