75 jaar mensenrechten en Deventer humanisten en vrijdenkers

 

Op 10 december is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen is door de VN. Het woord vrij komt 31 maal voor in de verklaring.

De afdeling Deventer van het Humanistisch Verbond nodigt je uit stil te staan bij dit moment. Vele generaties humanisten en vrijdenkers hebben gestreden voor geloofsvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Zij eigenden zich de vrijheid toe die binnen hun omstandigheden mogelijk was. Ze gingen tegen de stroom van dogma’s en tradities in, en verlegden de grens van wat toegestaan was en wat niet.

Clemens Hogenstijn, auteur van vele werken over Deventer Denkers, vertelt over het Deventerse klimaat van humanisme en vrijdenken, met in het hart de Latijnse School, die internationaal beroemd was en die denkers als Erasmus en Descartes aantrokken. Clemens zal inzoomen op enkele gedurfde denkers, en wat hun invloed is geweest.

Daarna neemt Judith Koelemeijer, auteur van de biografie over Etty Hillesum, ons mee in Etty’s radicale poging om zelf een antwoord te vormen op de vraag wat een goed leven is. Ondanks de verschrikkingen van WO2, die ze als joodse aan den lijve ondervond, bleef ze vrij en onafhankelijk nadenken en handelen. Haar onverwoestbare en ongelooflijk koppige optimisme hebben honderdduizenden lezers geïnspireerd hun leven op eigen, vrije wijze, vorm te geven, tegen conventies in. Judith zal onderzoeken wat wij vandaag de dag kunnen met haar voorbeeld.

Mardjan Seighali, voorzitter van het Humanistisch Verbond, sluit het deel voor de pauze af en vertelt over humanisme, strijd voor mensenrechten en individuele vrijheid, ook vanuit haar persoonlijke ervaringen.

Johanneke ter Stege zal dagvoorzitter zijn, de sprekers inleiden en hen na de pauze interviewen over vrijheid én onvrijheid. De lezingen worden afgewisseld met muziek.

Locatie: Bergkerk Deventer, Bergkerkplein 1.

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

 

zie ook: https://deventer.humanistischverbond.nl/events/deventer-humanisten-vrijdenkers-en-75-jaar-mensenrechten/

 

© 2024 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.