Nieuws
Het kindvriendelijke discriminatiemeldpunt komt er echt aan!
Vorig jaar is er al aangekondigd dat er een kindvriendelijk discriminatie meldpunt gaat komen. En dat klopt! Er is een werkgroep opgericht die achter de schermen hard werkt om de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) kindvriendelijk te maken. Er moeten nog een aantal zaken geregeld worden voordat kinderen daadwerkelijk op een kindvriendelijk manier een discriminatiemelding kunnen maken.
Wat is er het afgelopen jaar gedaan?
De werkgroep heeft verder onderzoek gedaan naar hoe een kindvriendelijk meldpunt er het beste uit kan zien. Daarvoor is niet alleen gesproken met kinderen, maar ook met ketenpartners en andere specialisten. Ook is er literatuuronderzoek gedaan naar hoe een kindvriendelijk meldpunt het beste ingericht kan worden. Uiteraard is in de onderzoeksfase ook aandacht besteed aan de juridische aspecten van meldingen door kinderen. Zo is uitgezocht wat de toestemmingsvereisten van de ouders van de kinderen zijn bij diverse leeftijdsgroepen.
Naar aanleiding van de opgehaalde informatie heeft de werkgroep diverse documenten gemaakt die de kindvriendelijke klachtbehandelaars gaan gebruiken, zoals een werkprotocol en een stappenplan, waarin wordt uitgelegd hoe een klachtbehandelaar moet handelen als er sprake is van een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook is in de stukken aandacht besteed aan de privacy van kinderen (vanuit de AVG). Verder is er een plan gemaakt over hoe de personele inrichting van het kindvriendelijke meldpunt er uit moet zien. Ook is er stilgestaan bij de opleiding van kindvriendelijke klachtbehandelaars. Zo is er bij een opleidingsbureau een e-learning ontwikkeld en gaan er de komende tijd in het land verplichte trainingdagen plaatsvinden.
Verder is er ook een communicatieplan gemaakt waarin onder meer aandacht is besteed aan het onder de aandacht brengen van het kindvriendelijke meldpunt. De minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil ons daarbij helpen.
Ook is ons registratiesysteem aangepast. Vanaf eind februari 2024 is het mogelijk om te registreren of melder/slachtoffer/veroorzaker minderjarig is. En vanaf 25 november 2024 is het zelfs mogelijk om te registreren tot welke leeftijdsgroepen deze kinderen behoren. Deze nauwkeurigere registratie is belangrijk, zodat het beleid en de bewustzijnsmaatregelen beter aangepast kunnen worden aan de discriminatie die kinderen ervaren.
Wat moet er nog gebeuren?
De medewerkers moeten hun certificaten voor de opleiding tot kindvriendelijke klachtbehandelaar nog behalen. Verder moet de website van discriminatie.nl nog aangepast worden, zodat deze voor kinderen toegankelijker wordt. Ook de ICT moet nog aangepast worden om het kindvriendelijke melden mogelijk te maken.
Verwacht wordt dat de antidiscriminatievoorzieningen vanaf 1 september 2025 klaar zijn om discriminatiemeldingen van kinderen op een kindvriendelijk manier mogelijk te maken.
Tot slot
Als de antidiscriminatievoorzieningen kindvriendelijk zijn gemaakt, moeten zowel medewerkers als kinderen, ouders en professionals hierover geïnformeerd worden. Om dit te bereiken wordt gedacht aan het lanceren van een campagne via de (sociale) media en de verspreiding van kindvriendelijke informatiefolders en posters. Ook het informatiegeven tijdens gastlessen op scholen of het geven van voorlichting aan professionals behoort tot de mogelijkheden.