Gemeente Deventer – SamenVrij Deventer.

Op 31 januari 2024 tijdens de gemeenteraadsbijeenkomst met meer dan 70 aanwezige gemeenteraadsleden, werd de bijeenkomst geopend door burgemeester Ron König. Hij kondigde Donna Daflaar aan om de openingspeech te verzorgen namens het platform Samen Vrij Deventer.

Het vooronderzoek naar het slavernijverleden heeft onthuld dat Deventer op verschillende manieren betrokken en verbonden is met de slavernij, wat nu wetenschappelijk onderbouwd is. Dit is een mijlpaal die de dagelijkse ervaringen van diverse bewoners in Deventer tastbaar maakt. Om de volgende stap te zetten, willen we vandaag met jullie praten en vragen stellen over de persoonlijke ervaringen die samen de institutionele doorwerking van het slavernijverleden voelbaar maken.

Donna deelde dat ze op Curaçao is geboren, met een Surinaamse moeder en een Curaçaose vader. Deze achtergrond geeft haar diepgaande kennis van de sociale kaart van Deventer en een uitgebreid netwerk in de wijken. Haar werk richt zich op diverse groepen, waaronder nieuwkomers, mensen met een dubbele culturele identiteit en degenen die hier zijn geboren en getogen. Geïnspireerd door de Curacaose vrijheidsstrijder Tula, die verschillende lagen van de samenleving wist te verbinden, ziet ze het als haar missie om begrip te kweken voor de diverse bodems die deel uitmaken van onze samenleving.

Het is essentieel om te beseffen dat het afschaffen van een systeem niet het diepgewortelde hiërarchisch denken wegneemt, en het herstelt evenmin het verdriet en de impact van gruweldaden op generaties. Onze gezamenlijke inspanning om de doorwerking van dit koloniale systeem aan te pakken, is cruciaal voor het helen van onze maatschappij. In Nederland manifesteert institutionele ongelijkheid zich op basis van afkomst en identiteit in alle segmenten van de samenleving. Het is tijd voor een oprecht en open gesprek over deze doorwerking en de impact ervan op ons dagelijks leven.

Het platform Samen Vrij Deventer, opgezet door actieve Deventenaren, aangejaagd door onder anderen Emilie van Heydoorn en Gerja Meima, streeft naar een stad waarin diverse culturen samenkomen. Het platform wil kennis vergroten over het koloniale verleden, aandacht vragen voor de doorwerking van het slavernijverleden, en de culturele diversiteit van Deventer zichtbaar maken. We kunnen deze doelen alleen bereiken door samenwerking met Deventenaren, organisaties, scholen, de Gemeente en jullie.

Het platform is een middel, geen doel op zich. Het staat voor draagvlak, een uitnodiging tot gesprek en een oproep tot actie. Samen kunnen we de uitdagingen van het verleden aangaan en bouwen aan een Deventer die Samen Vrij is. Voor de volledige speech kun je contact met ……… opnemen.

Wij voelen de noodzaak en zien het belang om een bijdrage te leveren aan de aanpak van deze vraagstukken in Deventer. Zo is het platform in het leven geroepen door actieve Deventenarenen. Het platform is aangejaagd door Emilie van Heydoorn en Gerja Meima en krijgt verdere invulling door Ronald Cardogan, Roos Seleky, René van der Hoff, Sharon Kromotaroeno, Erik Heringa, Brian Hukon, Thomas Simmons en mezelf Donna Daflaar. Deze groep blijft groeien.

© 2025 Etty Hillesum Centrum | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | KVKnr: 41245266 | NL 07 INGB 0006 6761 13 | Grafisch ontwerp VRMGVR | Technische realisatie Sieronline B.V.