Home

archief_deventer_jodenIn 2006 is het uitgebreide archief over de Deventer joden, samengesteld door vrijwilligers van het Etty Hillesum Centrum, ondergebracht in het Documentatiecentrum. Het bestaat uit 3 delen:

  1. Algemene thema's gericht op de Deventer Joodse Gemeenschap, zoals de synagoge, de joodse school, de begraafplaats, joodse verenigingen, de Deventer Vereniging tot vakopleiding van Palestinapioniers, Joodse vluchtelingen voor de oorlog, de Tweede Wereldoorlog (anti-joodse maatregelen, onderduiken, verzet) en herdenkingsmonumenten.
  2. Beschrijving van alle joodse families in Deventer vanaf ca. 1850 tot heden, met de nadruk op de gemeenschap voor de oorlog. Met verwijzing naar gezinshoofdnamen, bijbehorende partners, kinderen, laatst bekende woonadres etc.
  3. Beeldmateriaal op video, gefilmd door de videowerkgroep van het Etty Hillesum Centrum, van bovengenoemde families. Met unieke foto's van personen en documenten (afgewisseld met interviews met nazaten) en beelden van huidige situaties).

img130Verder zijn aanwezig de volgende DVD's:

  • 'Een zondagochtend in Deventer' (wandeling langs plekken die herinneren aan joods leven)
  • 'De Joodse handel in de stad Deventer'
  • 'Herinneringen aan het joodse leven in Deventer, de joodse begraafplaats, en interviews met joodse Deventeraren'.

Al dit materiaal is in het centrum in te zien en te bekijken, liefst op afspraak. Zie ook geschiedenis Joods Deventer.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm