Actueel

 

 

Zodra het weer mogelijk is, gaan we opnieuw van start met de leesclub!

Wie durft het aan om zich met ons, twee vrijwilligers van het EHC, met Etty en met medelezers, te verdiepen in Het Werk van Etty, haar dagboeken en brieven?

Waarom je dat zou doen?

Om je te verwonderen over haar inzichten die je al lezend ziet ontstaan;
Om je te laten inspireren door haar verrassende en originele gedachten;
Om je leeservaring met elkaar te delen.

ehc 1111748126Etty spoort zichzelf en anderen aan om het goede in zichzelf ‘op te graven’ en te laten spreken. Dat stimuleert lezers om dat ook te doen. Ton Jorna, een echte Etty-kenner, zegt in het pas verschenen boek ‘Altijd Etty’: ‘Door Etty’s werk, door alles wat zij meemaakt en beschouwt ben ik mijzelf meer en beter gaan zien’.

Etty heeft in ongeveer anderhalf jaar haar dagboek geschreven (begin maart 1941- begin september 1943). Wij nemen er ook ruim een jaar de tijd voor om haar dagboek te lezen (maart 2016 tot april 2017'.

Onze plannen:

  • We starten als het vanwege corona weer mogelijk op nieuwe data; voor onderstaande data komen dus nieuwe data. 
  • Op maandagavond 25 januari 2021 start de leesgroep in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3. Tijdstip: 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur. LET OP: HIERVOOR KOMEN NIEUWE DATA T.Z.T.
  • In 10 maandelijkse bijeenkomsten worden alle dagboeken en brieven gelezen. In de zomer- en kerstperiode zijn er geen bijeenkomsten.
  • Data zijn: 25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april, 31 mei, 28 juni, 27 september, 25 oktober en 29 november.
  • Kosten zijn € 105,- incl. koffie/thee. EHC vrijwilligers betalen € 90,=. Het EHC is aangesloten bij Rechtop.
  • Er wordt gewerkt met ‘Het Werk’ of ‘De nagelaten geschriften’.
  • Opgave via mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Begeleiding: Marijke Dijkstra en Arjan Zoomers, allebei als vrijwilliger verbonden aan het Etty Hillesum Centrum. 

Hieronder vindt u de reacties van 3 deelnemers die eerder meededen:

"Als ik teksten van Etty Hillesum lees, dan ben ik meteen in de sfeer van de tijd waarin haar verhaal zich afspeelde. Ze neemt je mee. Met haar persoonlijke ervaringen en gedachten, maar ook in het leven, daar en op dat moment, in de oorlogsjaren die ze beleefd heeft. Daarmee komt een geschiedenis in zicht die voor mij ook nu nog heel veel toevoegt aan mijn leven nu. Het lezen van Etty Hillesum maakt voor mij de wereld groter, en overschrijdt simpel alle grenzen van de tijd. Het lezen en bespreken van haar teksten geeft mij inzicht in spirituele, psychologische en ethische kwesties. Haar teksten dagen me uit, om na te denken en om verder te lezen."
Cees Buijs

"Het fijne aan de Etty lees- en schrijfgroep vind ik dat je intensief in haar Werk duikt en het deelt met anderen. Ik schrijf veel citaten van Etty over en geef daar een vertaalslag aan voor mijn eigen leven. Het is een zelfonderzoek waar ik toe 'gedwongen' word en het brengt mij weer verder in mijn persoonlijke leven en ontwikkeling. Ik vind de werkwijze die gekozen is door de begeleiders van de groep helpend; lezen én schrijven".
Nynke Noordhof

De treffende en inzichtelijke wijze waarop Etty Hillesum haar ervaringen beschrijft nodigt uit tot (existentiële) reflectie en dialoog. "Lezen en Schrijven met Etty" biedt de gelegenheid om die reflectie met medecursisten te bespreken en verder te onderzoeken. Zo word je deelgenoot van een vierledige dialoog: van Etty met zichzelf, als lezer met Etty, als lezer met jezelf en van lezers met elkaar. Een bijzondere en bezielende belevenis, waarbij deelnemers de gelegenheid krijgen hun verstaan van Etty Hillesums schrijven te verbreden en te verdiepen.
Cathelein Aaftink

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm