Etty Hillesum

Wie durft het aan om zich  met medelezers, te verdiepen in Het Werk van Etty, haar dagboeken en brieven?

Waarom je dat zou doen?

Om je te verwonderen over haar inzichten die je al lezend ziet ontstaan;
Om je te laten inspireren door haar verrassende en originele gedachten;
Om je leeservaring met elkaar te delen.

ehc 1111748126Etty spoort zichzelf en anderen aan om het goede in zichzelf ‘op te graven’ en te laten spreken. Dat stimuleert lezers om dat ook te doen. Ton Jorna, een echte Etty-kenner, zegt in zijn boek "Altijd Etty": "Door Etty’s werk, door alles wat zij meemaakt en beschouwt ben ik mijzelf meer en beter gaan zien".

Etty heeft in ongeveer anderhalf jaar haar dagboek geschreven (begin maart 1941-begin september 1943). Wij nemen er ook ongeveer een jaar de tijd voor om haar dagboek te lezen; er is nu een leesgroep bezig gedurende de periode september 2018 tot en met september 2019.

Ook voor het volgend seizoen van september 2019 tot september 2020 zullen wij waarschijnlijk wederom een leesgroep starten.
Onze plannen:

  • Op maandagavond eind september 2019 start de leesgroep in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3. Tijdstip: 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur.
  • In 9 maandelijkse (elke laatste maandag van de maand) bijeenkomsten worden alle dagboeken en brieven gelezen.
  • In de zomer- en kerstperiode zijn er geen bijeenkomsten.
  • Kosten zijn € 117,- incl. koffie/thee.
  • Er wordt gewerkt met ‘Het Werk’ of ‘De nagelaten geschriften’.
  • Opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Maximaal 8 deelnemers.
  • Begeleiding: Marijke Dijkstra en Arjan Zoomers, beiden als vrijwilliger verbonden aan het Etty Hillesum Centrum.

Hieronder vindt u de reacties van 3 deelnemers die afgelopen jaar meededen:

"Als ik teksten van Etty Hillesum lees, dan ben ik meteen in de sfeer van de tijd waarin haar verhaal zich afspeelde. Ze neemt je mee. Met haar persoonlijke ervaringen en gedachten, maar ook in het leven, daar en op dat moment, in de oorlogsjaren die ze beleefd heeft. Daarmee komt een geschiedenis in zicht die voor mij ook nu nog heel veel toevoegt aan mijn leven nu. Het lezen van Etty Hillesum maakt voor mij de wereld groter, en overschrijdt simpel alle grenzen van de tijd. Het lezen en bespreken van haar teksten geeft mij inzicht in spirituele, psychologische en ethische kwesties. Haar teksten dagen me uit, om na te denken en om verder te lezen."
Cees Buijs

"Het fijne aan de Etty lees- en schrijfgroep vind ik dat je intensief in haar Werk duikt en het deelt met anderen. Ik schrijf veel citaten van Etty over en geef daar een vertaalslag aan voor mijn eigen leven. Het is een zelfonderzoek waar ik toe 'gedwongen' word en het brengt mij weer verder in mijn persoonlijke leven en ontwikkeling. Ik vind de werkwijze die gekozen is door de begeleiders van de groep helpend; lezen én schrijven".
Nynke Noordhof

De treffende en inzichtelijke wijze waarop Etty Hillesum haar ervaringen beschrijft nodigt uit tot (existentiële) reflectie en dialoog. "Lezen en Schrijven met Etty" biedt de gelegenheid om die reflectie met medecursisten te bespreken en verder te onderzoeken. Zo word je deelgenoot van een vierledige dialoog: van Etty met zichzelf, als lezer met Etty, als lezer met jezelf en van lezers met elkaar. Een bijzondere en bezielende belevenis, waarbij deelnemers de gelegenheid krijgen hun verstaan van Etty Hillesums schrijven te verbreden en te verdiepen.
Cathelein Aaftink

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm