Geschiedenis Joods Deventer

Er zijn verschillende mogelijkheden om kennis te maken met de geschiedenis van het joodse leven in Deventer: het bekijken van de vaste tentoonstellingen in het centrum, het deelnemen aan de joodse wandeling of het lezen van verschillende artikelen.

Vaste tentoonstelling, documentatie, video-werkgroep

DSCN0738Naast een vaste tentoonstelling over het joodse leven in Deventer (vanaf de gelijkstelling in 1796 tot heden), is er veel documentatie aanwezig (knipsels, videobanden/DVD´s met interviews en beeldmateriaal) van de Deventer joodse gemeenschap. 

Ook bestaat er al vanaf begin 1996 een video-werkgroep. Het doel is om producties te leveren die op video of DVD vertoond kunnen worden. Zo zijn er producties gemaakt over Etty Hillesum en over de joodse gemeenschap in Deventer. Het doel daarvan is om de herinnering levend te houden aan een gemeenschap die in Deventer praktisch verdwenen is, maar wel een heel wezenlijk onderdeel uitmaakte van de Deventer gemeenschap.

De joodse wandeling

boekjejoodsewandelingVanuit het Etty Hillesum Centrum wordt ook de Joodse Wandeling, ´het verstoorde leven´georganiseerd.
Een activiteit die maandelijks wordt verzorgd door een viertal gidsen en daarnaast als activiteit in een dagprogramma opgenomen kan worden. (zie ook het programma voor de data van de wandelingen!) 

Met een gids wordt anderhalf uur lang gewandeld langs plaatsen die herinneren aan het leven en werk van Deventer Joden. De gids vertelt daarbij allerlei bijzonderheden die door het interviewen van betrokkenen bekend zijn geworden. Zo komen deelnemers te weten waar winkels zaten, maar ook de Palestinapioniers en nog veel meer feiten en anekdotes uit het verdwenen Joodse leven.
De joodse wandelingen vinden in ieder geval 1x per maand plaats op zondagochtend en soms als activiteit voor families, bedrijven of verenigingen. Gemiddeld lopen er zo´n 20 mensen mee per wandeling, vaak uit Deventer maar ook wel bezoekers uit heel Nederland die hier speciaal voor komen.
De joodse wandelingen vinden plaats onder leiding van een gids van het EHC.
In april 2005 verschijnt er een nieuwe druk van het boekje ´Het verstoorde leven: een wandeling langs plaatsen die herinneren aan het joodse leven in Deventer´, wat een co-productie is met de VVV en het EHC.

Veel informatie is te vinden in het boek van H.J. van Baalen, Joods leven te Deventer en omstreken, Deventer, 1998.
Zie ook www.dutchjewry.org

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm