Geschiedenis Joods Deventer

HET BELOOFDE LAND is het Officieel Orgaan voor Deventer, Hardenberg en andere wereldsteden. Dit "Avondblad" is ter ere van het huwelijk van Max Roos en Ted Gosschalk gemaakt.  Michiel Levie (Max) Roos is in 1896 geboren in Hardenberg en Henriëtte Schoontje (Ted) Gosschalk in 1907 in Deventer en zij zijn op 13 juli 1927 getrouwd. "De advertentieprijs is KOEF NOEN": "volgens Wikipedia komt het woord koefnoen uit de Nederlands-Jiddische taal en betekent gratis, voor niets, kosteloos. Het gaat terug op koef (Hebreeuws voor de letter K) en noen (Hebreeuws voor de letter N). De twee letters staan voor kost niks, of op zijn Jiddisch: kosjt niks. Met name in de veehandel was de term populair. Wie te laag bood, kon te horen krijgen: Jij wilt het zeker voor koefnoen hebben". "De abonnementsprijs is LOU LONOE";  bedoeld wordt vermoedelijk Lou Loene met dezelfde betekenis als koefnoen.


"Hoofdverslaggever ROOIE SAM" is vermoedelijk Samuel (1901-1952), de broer van Henriëtte. "Verantwoordelijk Redacteur GERSON DE STILLE" zou Gersom (1899-vermist WO2), ook een broer van Henriëtte kunnen zijn. Met de "Vaste medewerkers TILLY DE BLEUE en MAU DE VERSTROOIDE" zullen bedoeld zijn Mathilde (geb.1904) de zus van Max en Maurits Jacobs (1904-1942), de zwager van Henriëtte, die getrouwd was met haar zus Rika. Of Maurits Dekker, die was getrouwd met Rosetta, een zus van Max.

blad huwelijk roos gosschalk 1927 klein4

Ted was een dochter van Heiman Gosschalk die samen met zijn broers de exportslagerij van zijn vader Samuel had overgenomen. Later is deze exportslachterij verhuisd naar Epe en deze slagerij bestaat nog steeds. Max werkte als handelsreiziger voor deze exportslagerij. Het gezin woonde in de Noordenbergstraat, vlak naast de exportslagerij.
Max en Ted kregen twee zonen, Bram (1928-1942) en Heiman (1931-1942). Beide jongens staan ook op de groepsfoto die gemaakt is in 1942 op de binnenplaats achter de synagoge in de Golstraat.

Max moest tegelijk met 26 andere Deventer Joodse mannen naar het werkkamp De Wittebrink in Hummelo. Uit dit werkkamp werden (tegelijk met de andere 39 werkkampen in Nederland) de Joodse mannen op 2 oktober 1942 getransporteerd naar Kamp Westerbork. Een week hierna  werden Max, Ted en hun twee kinderen Bram en Heiman naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 12 oktober 1942 overleden.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm