Geschiedenis Joods Deventer

Deze website van het Etty Hillesum Centrum geeft een overzicht van de panden waarin zich in Deventer tijdens de bezettingsjaren 1942-1945 de joodse onderduik heeft afgespeeld.

onderduiken2Ook in Deventer doken een aantal Joodse mensen onder. Ze kwamen uit onze stad maar ook wel van elders uit het land. Waar in Deventer vonden zij onderdak en welke niet-joodse mensen riskeerden hun leven door hen te verbergen? In deze site wordt gepoogd daarop een antwoord te geven. Daarbij komt zijdelings ter sprake hoe zij verzorgd werden en wat er voor hen geregeld werd als zij bij een overval moesten vluchten en dus snel een nieuw onderduikadres nodig hadden.
Klik hier om de website te bekijken. 


Het onderzoek
Om tot deze website te komen, heeft Hans van Beeck, algemeen bestuurslid van de Stichting Oud Deventer gedurende een vijftal jaren onderzoek gedaan naar de Joodse onderduik in Deventer.
Tot nu toe zijn in Deventer 56 panden als Jodenonderduikadres geïdentificeerd, waarvan er nog 51 overeind staan. Vier huizen zijn intussen verdwenen; waar ze ongeveer gestaan hebben is bekend. Eén huis is op hetzelfde adres herbouwd. Bij de naspeuringen is geput uit archiefgegevens en uit publicaties over de bezettingsjaren. Onmisbare informatie kwam uit gesprekken en correspondentie met ooggetuigen en hun (klein)kinderen, in totaal 73 personen. Deze contactpersonen worden met de term getuigen aangeduid.

Mocht u over (nieuwe) informatie beschikken of contact willen opnemen, mail dan naar de website beheerder Otto van Huffelen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm