Winkel

Op deze pagina staan alle boeken die wij in de winkel van het Etty Hillesum Centrum verkopen.

Het Centrum is gevestigd aan de Roggestraat 3 te Deventer, op loopafstand van station en parkeergarage. De winkel is open op  zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. In juni , juli en augustus is de winkel dagelijks geopend van 13.00 tot 16.00 uur, behalve op maandagen. Pinnen is mogelijk in onze winkel. U kunt de boeken ook per email bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt dan een faktuur en na betaling ervan wordt de bestelling u toegezonden.
De verzendkosten komen in Nederland op:
Brievenbuspakje: maximumformaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm  t/m 2 kg  € 4,50                  
Pakketten: maximumformaat: 100 x 50 x 50 cm: pakket bezorgd op huisadres:  t/m 10 kg € 7,25.
Ook transactiekosten voor werelbetalingen (buiten het SEPA gebied) brengen we in rekening.

Flarden van gesprekken: Etty Hillesum discussieert met vrienden over God, lot, lijden en haat.
Flarden van gesprekkenGeschreven door Klaas A.D. Smelik.  
Toen de dagboeken van Etty Hillesum werden gepubliceerd, was het voor haar vrienden – voor zover nog in leven – een grote verrassing om haar gedachten te lezen over onderwerpen als God, schepping en mens, lot en geschiedenis, lijden en haat. Dit was niet de Etty zoals zij zich haar herinnerden. Hoe kon het gebeuren dat zij deze gedachten nooit met hen had gedeeld?
Eén van haar vrienden wist de oplossing. Hij vertelde dat Etty Hillesum haar gespreksonderwerp aanpaste aan de vriend of vriendin met wie zij aan het converseren was. Met de één had zij het over politiek, met de ander over boeken die zij had gelezen, en met een derde over God en zijn woonplaats in ons, mensen.
ISBN: 9789463711586, Prijs € 22,50

VEEL MOOIE WOORDEN, Ettty Hillesum en haar boekje Levenskunst.

Veel mooie woordenEtty Hillesum en haar vriendin Henny Tideman schreven voor elkaar ‘veel mooie woorden’ in een vriendenboekje met de titel Levenskunst.
De citaten die Etty Hillesum uitkoos, werpen een nieuw licht op haar spiritualiteit. Zij worden nu voor het eerst uitgegeven, vergezeld van 22 hoofdstukken over de achtergronden en inspiratiebronnen van de citaten. Aan het boek hebben tien deskundigen meegewerkt. De redactie was in handen van Ria van den Brandt en Peter Nissen.
prijs  €29,00

Het Verstoorde Leven, Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943
img135

Toen dit boek in 1981 voor het eerst verscheen was het direct een sensatie. De overweldigende aandacht voor wat Etty Hillesum in de jaren 1941 en 1942 schreef, gaf het boek vleugels. Kunstenaars, musici, scenarioschrijvers en theatermakers lieten zich door haar werk inspireren. Het werd over de hele wereld vertaald en gelezen en bracht een stroom van reacties op gang die voortduurt tot op de dag van vandaag.
Uitgeverij: Balans
prijs € 17,50

Etty Hillesum Het Werk (Tijdelijk niet leverbaar, herdruk komt in 2021)

img146

Deze monumentale uitgave van al het werk van Etty Hillesum is verbeterd en aangevuld met een aantal nieuw gevonden documenten en staat onder redactie van Klaas A.D. Smelik, die leiding geeft aan het Etty Hillesum Onderzoekscentrum te Gent. Het werk is een must voor iedereen die ooit Het verstoorde leven las, dat in 1981 verscheen en sindsdien over de hele wereld is vertaald en gelezen.
Uitgeverij: Balans
prijs € 29,50

Het denkende hart van de barak: De brieven van Etty Hillesum
img147
A
msterdam in het holst van de oorlog, en kamp Westerbork te midden van de mededogenloze deportaties naar het oosten: dat is het decor waartegen Etty haar brieven schrijft. Ze vormen een monument voor al degenen die daar geleden hebben, ze zijn een zeldzame expressie van innerlijke moed en bezitten een literaire kracht die tijdloos is.
Uitgeverij: Balans
prijs € 12,50 

Etty Hillesum in context
img144
Wereldwijd verdiepen lezers en onderzoekers zich in de dagboeken en brieven van Etty. De manier waarop wij haar lezen wordt sterk bepaald door onze eigen context. De grote opgave van het onderzoek naar Etty Hillesum is daarom de eigen context van de lezers en de context van Etty Hillesum zelf met elkaar in evenwicht te brengen. In deze bundel brengen 7 onderzoekers uit Nederland, Vlaanderen, Japan en Italië de context van Etty Hillesum en haar lezers in beeld.
Uitgave: Van Gorcum
prijs: € 19,50 

Wachten jullie op mij?
Ditimg133 boek vertelt, toont en analyseert verschillende aspecten van de gecompliceerde receptiegeschiedenis van Etty Hillesum. De auteurs dr. Ria van den Brandt en prof.dr. Klaas A.D.Smelik gaan niet alleen in op de ontvangst van Etty Hillesum in Nederland, maar ook op vertalingen en beeldvormingen in het Franse, Italiaanse en Engelse taalgebied.
Uitgeverij: Damon
prijs: € 10,= 

 

Ik zou langer willen leven
ik zou langBij Uitgeverij Balans verscheen het boek "Ik zou lang willen leven" van Janny van der Molen en Klaas Smelik. In Ik zou lang willen leven belichten Janny van der Molen en Klaas Smelik speciaal voor jongere generaties op zeer toegankelijke wijze Etty Hillesum en haar wereld. Van der Molen is kinder- en jeugdboekenschrijver. Zij publiceerde onlangs het succesvolle Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld. Zij studeerde af op Etty Hillesum. Smelik is de zoon van Etty's vriend Klaas, die haar dagboek na de oorlog in bewaring kreeg. Hij is directeur van het Etty Hillesum Onder­zoekscentrum van de Universiteit Gent. Smelik schreef tientallen boeken, zowel voor volwassenen als kinderen.

Ik zou lang willen leven – Het verhaal van Etty Hillesum | Janny van der Molen en Klaas Smelik | ISBN 978 94 600 3691 0 | € 21,00 |

Altijd Etty
altijd ettyHet boek "Altijd Etty" is geschreven door Ton Jorna en Julika Marijn.  Met haar nagelaten dagboeken en brieven is Etty Hillesum nog steeds een inspiratiebron voor velen. Geïnspireerd door Etty's bezielde innerlijk leven en diepgravend zelfonderzoek schreven docent Ton Jorna en actrice Julika Marijn het boek Altijd Etty. Nieuwsgierig naar hoe andere lezers Etty's werk hebben beleefd en wat het hun gebracht heeft, zijn zij voor dit boek ook in gesprek gegaan met acht meer en minder bekende Nederlanders. Dit boek kunt u ook kopen in het Etty Hillesum Centrum. Prijs: € 17,99.

 

In duizend zachte armen:
InduizendzachtearmenBevat voor elke dag van het jaar een kleine gedachte, opwelling, uitroep, inval of citaat gekozen uit Etty Hillesums verzameld werk. Op die manier kan de lezer een jaar lang verbonden zijn met de gedachtewereld van deze bijzondere vrouw, die in het holst van de Tweede Wereldoorlog haar eigen scenario schreef en de lichtende persoonlijkheid werd die ver na de oorlog door steeds nieuwe generaties ontdekt en gelezen wordt.
Uitgever Balans. Prijs 15 euro


Steeds een ander uitzicht (uitverkocht, tot nader order niet leverbaar)
EttySteedseenanderuitzichtIn dit recent uitgegeven boek wordt het leven en gedachtengoed van Etty Hillesum op boeiende wijze dichterbij gebracht. Er komen twaalf thema's aan de orde, die de gelaagdheid van haar werk zichtbaar maken. Het biedt zo steeds, naast een ander inzicht, een nieuw inzicht in de mens en schrijfster Etty Hillesum. Dit boek is een herziene en geactualiseerde uitgave van Denken met Etty Hillesum. Auteur: Ria van den Brandt
ISBN 978-908972-111-2. Prijs: € 17,95.

Vrouwen van Woorden
EttyVrouwenvanWoordenWat hadden Nelly Sachs, Gertrud Kolmar, Gerty Spies, Selma Meerbaum-Eisinger, Etty Hillesum en Hanny Michaelis gemeen? Ze waren Joods, vrouw, vervolgd door de nazi's en ontwikkelden zich als schrijfster van gedichten, dagboeken, brieven en romans. Vanuit de kantlijn schreven zij woorden van hoop en liefde, maar ook van wanhoop, woede en desillusie. Samen schreven deze vrouwen van het woord een kleine canon tegen groot leed.Auteur: Ria van den Brandt. ISBN 97-8908972-082-5. Prijs: € 17,95. 

img110Deventer is de plaats waar Etty Hillesum haar schooljaren doorbracht. In de eesrte synagoge van deze stad is sinds 1996 het Etty Hillesum Centrum gevestigd. Het Centrum wil met educatieve programma's, lezingen, concerten en andere bijeenkomsten een bijdrage leveren aan bewust en respectvol samenleven. Het EHC is ook een contactpunt voor alle mensen die (willen) verdiepen in de geschriften van Etty Hillesum.
Uitgeverij: Prijs: 
Etty Hillesum: Dat onverwoestbare in mij

img143Honderd fragmenten uit de dagboeken van Etty Hillesum. Stukken en zinnen uit een dagboek dat Etty bijhield tussen 8 maart 1941 en 13 oktober 1942. Een klein waagstuk om uit de kroniek van een intens leven, zo maar een aantal momenten te selecteren. Het is de geslaagde poging om Etty Hillesum in een handomdraai voor te stellen.
Uitgeverij: Balans (ter ere van het 25-jarig jubileum)
Prijs: € 10,00.  

An interrupted life: The Diaries and Letters of Etty Hillesum 1941-43
img139
This book contains two parts:
The Diaries 1941-42 and
Letters from Westerbork 1942-43
Publication: Persephone Books Ltd 1999
Price: € 20,95  

Verantwoordelijk voor God: denken en doen van Etty Hillesum en Dietrich Bonhoeffer
img142
Etty Hillesum meldde zich vrijwillig voor een concentratiekamp, Dietrich Bonhoeffer verruilde het veilige Amerika voor Duitsland, een dictatuur in oorlog. Waarom maakten zij deze keuzes? Zij waren gewone mensen, met hun eigen zwakheden en problemen, en genoten met volle teugen van het leven. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelden ze vergelijkbare ideeën. Beiden zagen ervan af te vluchten en zichzelf in veiligheid te brengen: ze gingen de strijd aan. Verantwoordelijk voor god gaat over de ideeën en levensgeschiedenissen van deze twee inspirerende mensen.
Uitgeverij: Ten Have
Prijs: € 16,90 

Louis Hillesum - Een Portretlouishill

Voor Deventer was Louis Hillesum de rector van het Stedelijk Gymnasium, die eind 1940 op grond van zijn Joodse afkomst uit zijn functie ontslagen werd. Meer mensen kennen hem als de vader van Etty Hillesum. “Een kleine stille en teruggetrokken man, een stoïcijns kamergeleerde vol humor en eruditie”, zo typeert Klaas Smelik hem. Hebben wij de uiteenlopende trekken van Louis Hillesum samengevoegd in een bevredigend portret vragen Herman Vrielink en Dick van der Molen, de schrijvers van dit boek, zich af.

Uitgave: Etty Hillesum Centrum Deventer
Schrijvers: H.Vrielink en J.D. van der Molen
Prijs € 10,= verkrijgbaar in de winkel van het EHC.

The Spider and its web

img141

Insights into the Thinking Heart of the Dutch Jew Etty Hillesum (1914-1943).
Annotated illustrations to her Diary by Roman Kroke.
Publisher: Mediel asbl, Wavre Belgium
Price: € 15,=

De Joodse Wandeling boekje joodse wandeling 2017

Een wandeling langs plaatsen die herinneren aan het leven en werken van Joden in Deventer. 

door Manja Pach en Lex Rutgers
prijs: € 8,50

 

Wat denk jij?
img120
Een speurtocht naar denkbeelden door de binnestad van Deventer voor kinderen vanaf 11 jaar. De speurtocht is door iemand alleen te lopen, maar het is ook erg leuk om hem met een hele klas te lopen. Kijk hier voor meer educatieve informatie.
Uitgave: Etty Hillesum Centrum
Prijs: € 3,= (voor grotere aantallen zoals bv. bij een klas geldt een gerudeerde prijs, vraag info bij het EHC).

Alleen met heel je hart aanwezig zijn

img136Frits Grimmelikhuizen volgt in dit boek bijna van dag tot dag de invloed die Rilke, de belangrijkste Duitse dichter uit de vorige eeuw, heeft gehad op het wordende kunstenaarsschap van Etty Hillesum aan de hand van talrijke citaten. Volgens Prof. dr. Klaas A.D.Smelik "is het een boeiend boek dat bijdraagt tot het beter verstaan van Hillesums teksten".
Uitgave: Frits Grimmelikhuizen Deventer 2012
Prijs: € 16,95

Mischa's spel en de ondergang van de familie Hillesum

img134Etty Hillesum was niet het enige lid van de familie Hillesum dat hoogbegaafd was. Haar jongere broer Mischa (1920-1943) was een muzokaal wonderkind met een engelengezicht, dat gold als het pianotalent dat Nederland in tijden had voortgebracht. Balancerend op het smalle koord tussen genialiteit en krankzinnigheid belandde hij al op jonge leeftijd in een psychiatrische inrichting, waar hij de dokters en verpleegsters betoverde met zijn spel. Naast de beschrijving van dit wonderkind, worden ook de andere Hillesums belicht, een fascinerende familiebiografie.
Uitgeverij: Balans
Prijs: € 19,95

De man die niet verdwijnen kon: De geschiedenis van Sam Noach
img138

Sam Noach, beter bekend als "De Man van Deventer" is een joodse textielhandelaar, die landelijk beroemd wordt met zijn Vlaamse Kloosterlinnen. Zonder gêne plaatst hij zichzelf in het middelpunt van de wereld. Hij bedient zich ook van satire als marketingmiddel, overgoten met de nodige zelfspot. Een verhaal vol vrolijkheid. Maar dat loopt voor een deel ander. Sam Noach is in 1942 in Auschwitz om het leven gebracht. Door de vondst van ronduit dramatische documenten en foto's dreunt in de geoogde luchtige historie de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog binnen.
Uitgave: Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, geschreven door Sam de Visser, Deventer
Prijs: € 14,90

Oud-Deventer ◊ Het Noorden
img127

Jonny Levy portretteerde van 1948 tot 1970 de bewoners van het Noorderbergkwartier in Deventer. Zijn foto's zijn stille getuigen van een volkswijk met zijn kleurrijke bewoners.
Uitgeverij: Corps 9, Deventer
Prijs: € 3,50

Deventer Stadsgedichten
img140
Maria de Groot (1937) bracht haar jeugd door in Deventer en bleef daarna op velerlei wijze met de stad verbonden. Een recent bezoek aan de stad deed herinneringen opbloeien en leidde tot deze bundel gedichten. Lezers zullen haar Deventer herkennen in haar huidige staat en in gedaanten van vroeger: een inspirerende stad, medidatief gelegen aan de zwierige IJssel.
Uitgeverij: Kader 59
Prijs: € 14,50


De Nazificatie van Maassluis  (door Maarten van Buuren)

Filip CastersDit boek gaat vooral over agent Filip Caspers die behalve in Maassluis ook in Deventer een zeer kwalijke rol heeft gespeeld in WO2. Hij heeft vele joodse mensen in Deventer opgepakt, waar onder het gezin Vrenkel, Liepman Brommet, Meijer van Spiegel. Het EHC (Lex Rutgers) heeft hiervoor divers materiaal aangeleverd.
Het boek kost € 29,75.
Beroofd volgens de regels. Het lot van 7 joodse ondernemers in Deventer (door Joep Boerboom)


Cover boek voorkant nieuw JoepDit boek vertelt het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting.
Biograaf en journalist Joep Boerboom beschrijft de rol van bewindvoerders, taxateurs, boekhouders en nieuwe eigenaren bij deze operatie en probeert zicht te krijgen op hun motieven. In de stapels correspondentie rond de liquidaties ontbreekt iedere verwijzing naar het lot van de oorspronkelijke eigenaren. Ook daar heeft Boerboom onderzoek naar gedaan. Hij schrijft op indringende wijze over hun angst, onderduik, arrestatie en deportatie.
Het boek kost € 25,=.

 

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm