Home

Op donderdag 7 november 2013 is de gedenkplaat onthuld op de plek waar het woonhuis stond van de joodse familie Hollander aan de Walstraat 123.
Op de plek van de woning zat vroeger al een gedenkplaat aan Han Hollander, maar de woning werd omstreeks 2007 gesloopt om een doorgang te krijgen van de Walstraat naar het Boreelplein.
Het Etty Hillesum Centrum heeft met medewerking van DC Vastgoedontwikkeling op deze plek een prachtig nieuw ANWB-bord gerealiseerd.
(De foto's van de onthulling zijn gemaakt door Ria Kuijper.)

Lex Rutgers, bestuurslid van het Etty Hillesum en initiator van de nieuwe gedenkplaat vertelt over Han en zijn familie
han01
Neef Herman Weelink (R) en achterneef Freddy Hollander (L) onthullen de gedenkplaat

han02
De nieuwe gedenkplaat als eerbetoon aan de joodse familie Hollander
han03
Neef Herman Weelink vertelt ook over dit boek dat hij in 1943 van Han kreeg. Herman was samen met zijn zoon Han Fred en diens dochter Natasja gekomen.
han04
Henk van Baalen, historisch publicist en stadsgids, gaat in op de geschiedenis van de familie Hollander
han5a
Het talrijke publiek luistert aandachtig naar de band die sportverslaggever Govert van Brakel stuurde vanuit zijn vakantieadres.
Govert zei dat Han Hollander zijn gote voorbeeld was; momenteel is hij bezig met het schrijven van een boek over Han Hollander.
han05
Oud-voorzitter van DVV Go-Ahead, Wim Ellenbroek, vertelt hoeveel Han (erelid) en zijn broer Karel betekend hebben voor Go Ahead.

han07

Journalist en presentator Frits Barend vertelt dat Han Hollander niet alleen een bekend radioverslaggever was, maar memoreert hem ook als schrijvend journalist van vele sporten

han08

Achterneef Freddy Hollander dankt alle betrokkenen voor dit mooie initiatief

han09a

Hieronder de oude situatie met de gedenkplaat, uit de container gered door buurman Cees van der Wees, die bekend maakte de plaat te schenken aan DVV Go-Ahead

han10


Wie was Han Hollander?
Han Hollander was voor de oorlog de populaire radio-verslaggever van met name voetbalwedstrijden voor de AVRO. han hollande-1928Han maakte op 11 maart 1928 het allereerste ooggetuigeverslag op de radio van de voetbalwedstrijd Holland-Belgiƫ. Later zouden nog vele radioverslagen van interlandwedstrijden volgen en werd Han hierdoor landelijk beroemd.

Karel Hollander, broer van Han, en hun vriend Leo Kleinsmiede hebben in 1902 de voetbalclub Be Quick opgericht. Maar op idee van Han werd deze naam in hetzelfde jaar al snel veranderd in Go Ahead en in 1972 werd de "Eagles" eraan geplakt.
Han Hollander is met zijn vrouw Leentje en dochter Froukje op 9 juli 1943 omgekomen in Sobibor.

Op onze website onder "Geschiedenis Joods Deventer" kunt u een uitgebreid artikel over Han Hollander lezen.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm